Snimljen najmisteriozniji kit na svetu – Omura

Snimljen najmisteriozniji kit na svetu – Omura

omura kit web

Snimljen najmisteriozniji kit na svetu – Omura

Omura kit, vrsta koja je otkrivena tek pre desetak godina, konačno je i dokumentovana u prirodnom staništu od strane međunarodne grupe naučnika. Istraživači su potvrdili da su ušli u trag prvoj živoj populaciji omura kitova (Balaenoptera omurai).
Prethodno, nijedan živi primerak ove vrste nije viđen u prirodi, navodi se u studiji objavljenoj u žurnalu Royal Society Open Space. Svi su bili nasukani ili ulovljeni.

Video materijal:
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yxcQEMDhxn4

Salvatore Čerčio, iz Okeanografskog instituta „Vuds Houl“ u Masačusetsu, sa svojim kolegama je započeo traganje za njima još pre osam godina, i sve do 2011. godine nije bilo rezultata. „Pojavljuju se u udaljenim regijama i teško ih je naći u moru jer su mali“, objašnjava Čerčio.

Detalji-specificne-pigmentacije1 web Detalji-specificne-pigmentacije web
Usledio je uspeh kod Madagaskara. Prvo su mislili da su videli Brajdove kitove, veće i bez nekih prepoznatljivih odlika omura – tamnije desne strane čeljusti. „Prema ono malo informacija koje smo imali o staništu i opsegu njihovog kretanja, ne bi trebalo da budu u ovom delu Indijskog okeana.“

Lokacija-studije web

Ipak, 2013. godine pratili su nekoliko primeraka i izvršili biopsiju kože 18 odraslih jedinki, što im je dalo potvrdu da je reč o omurama. Takođe, proučavali su ženke sa mladuncima i snimili im glasove, koji su poput pevanja.

Do sada su fotografisali 25 kitova, ali ukupan broj primeraka ove populacije ostaje tajna.

RTS

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*