Snimljen najmisteriozniji kit na svetu – Omura

Snimljen najmisteriozniji kit na svetu – Omura

omura kit web

Snimljen najmisteriozniji kit na svetu – Omura

Omura kit, vrsta koja je otkrivena tek pre desetak godina, konačno je i dokumentovana u prirodnom staništu od strane međunarodne grupe naučnika. Istraživači su potvrdili da su ušli u trag prvoj živoj populaciji omura kitova (Balaenoptera omurai).
Prethodno, nijedan živi primerak ove vrste nije viđen u prirodi, navodi se u studiji objavljenoj u žurnalu Royal Society Open Space. Svi su bili nasukani ili ulovljeni.

Video materijal:
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yxcQEMDhxn4

Salvatore Čerčio, iz Okeanografskog instituta „Vuds Houl“ u Masačusetsu, sa svojim kolegama je započeo traganje za njima još pre osam godina, i sve do 2011. godine nije bilo rezultata. „Pojavljuju se u udaljenim regijama i teško ih je naći u moru jer su mali“, objašnjava Čerčio.

Detalji-specificne-pigmentacije1 webDetalji-specificne-pigmentacije web
Usledio je uspeh kod Madagaskara. Prvo su mislili da su videli Brajdove kitove, veće i bez nekih prepoznatljivih odlika omura – tamnije desne strane čeljusti. „Prema ono malo informacija koje smo imali o staništu i opsegu njihovog kretanja, ne bi trebalo da budu u ovom delu Indijskog okeana.“

Lokacija-studije web

Ipak, 2013. godine pratili su nekoliko primeraka i izvršili biopsiju kože 18 odraslih jedinki, što im je dalo potvrdu da je reč o omurama. Takođe, proučavali su ženke sa mladuncima i snimili im glasove, koji su poput pevanja.

Do sada su fotografisali 25 kitova, ali ukupan broj primeraka ove populacije ostaje tajna.

RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*