Slovenci završili mušičarsko prvenstvo 2021.

Slovenci završili mušičarsko prvenstvo 2021.

Slovenskim mušičarima je u koronskom letu za državno prvenstvo bilo izvesti šest kola. U proljetnem delu četiri, koja su bila na Ribniku u Ljubnom, rijeci Krki, Sori i Savi Bohinjki, a u jesenjem delu još na reci Savi i Savinji. Inače je u ovoj godini bilo registrovanih 41 takmičar u 10 ekipa. Moram napomenuti, da su na svim takmičenjima takmičari doslovice poštovali antikoronska pravila.

Već na prvom takmičenju u Ljubnom došlo do malog iznenađenja. Ekipnu pobjeda pripala je takmičarima iz Kranja, drugi su bili takmičari iz Mozirja a tek treći prošlogodišnji prvaci iz Bleda. Kod pojedinaca prvi Lorenco Čekić, drugi prošlogodišnji državni prvak Rok Šparovec, a treći još jedan iz Kranja Nejc Lamovšek. Na sledećem takmičenju na Sori u Medvodama se stvari postave kako trebaju. Ekipa Bleda slavila je sa velikom prednošću izpred Novog Mesta, a na trećem su bili takmičari Mozirja. Kod pojedinaca sami takmičari Bleda. Prvi Dejan Ambrožič. Drugi Rok Šparovec te treći mladi član druge bledske ekipe Nejc Pesjak. U trećem kolu na Krki, ništa novo, osim da je pobedila mlada ekipa Bleda pred starijim kolegama, te treći opet Mozirje. Kod pojedinaca prvi Mozirjan Tone Škrabec, drugi mladi Blejčan Luka Pesjak te treći Matjaž Tirović. Da napomenem na takmičenju izjemen uspjeh mariborskog takmičara Draga Kocjana, koji je uzeo dva pehara za najveću potočaru (45cm) i šarenku od 70cm. Za kraj proljetnog dela takmičenje na Savi Bohinjki na Bledu. Domaći takmičari nisu dozvolili iznenađenja, prvi Bled 1, drugi Bled 2-mladi te opet treći takmičari iz Mozirja. Kod pojedinaca sve Blejske takmičare presenetio je i pobedio Janko Čepelin iz Mozirja, drugi Jure Osolin i Rok Šparovec treći.

Jesenji dio takmičanja počeli smo na Savi u Radovljici. Na vrhu bez promjene. Prvi Bled 1, drugo napokon Mozirje te treći mladi Blejci. Med pojedincima prva ovogodišnja pobeda prošlogodišnjeg državnog prvaka Roka Šparovca, drugi Dejan Ambrožič, oba iz Bleda te treće mesto Danilo Bižal iz Medvoda. Na poslednjem takmičenju reka Savinja u Mozirju. Novo ime med ovogodišnjim pobjednicima. Sve je iznenadila ekipa Maribora i pobedila sa velikom prednošću, drugi dosad najbolji tekmičari Bleda te na trećem mestu domaćin iz Mozirja. Ništa drugo nije bilo i kod pojedinaca, prvi Drago Ornik iz Maribora, drugi Jure Osolin iz Bleda te treći Domen Jaklič iz Novog Mesta.

Na kraju, kad se izračunaju rezultati ništa novo, ekipa Bleda već je državni prvak 8 puta za redom i to skoro sa istim takmičarima. Takmičili su se državni prvak Rok Šparovec, Dejan Ambrožič završio je na trećoj poziciji, Matjaž Tirovič šesti i Jure Osolin na sedmoj poziciji. Na drugo mesto su se plasirali takmičari i Mozirja te treći mladi takmičari iz Bleda.

Kod pojedinaca državni prvak u zadnje vreme najbolji mušičar takmičar u Sloveniji, drugi put za redom i treći put ukupno (2016, 2020 i 2021 godine) Rok Šparovec. Rok je izjednačio rekord Robija Čebula, koji je bio državni prvak 2007, 2008 i 2012 godine. Vice prvak ove godine takmičar Mozirja Božo Osolin, te treći Dejan Ambrožič.

Tabela pojedinačno

Tabela ekipno seniori:

Mušičari – veterani

Krajem meseca takmičenje su završili i seniori – veterani. Ovu takmičarsku sezonu imali smo na programu 4 takmičenja, a prijavljenih je bilo čak 30 mušičara, starijih od 50 godina. U proljetnom delu na reki Savinji u Šempetru, a u jesen reka  Meža, Sava Bohinjka i donji tok reke Savinje u Celju. Naročito u donjem toku Savinje uglavnom se lovila bela riba (klen, mrena i skobalj).

Na prvom takmičenju u Šempetru na Savinji najbolje su se snašli domaći takmičari. Pobedio je Branko Đorđević, drugi Danilo Bižal iz Medvoda, a treći još jedan domačin Miro Žaberl. Već na drugom takmičenju rezultati se pomešali. Ovog puta pobedio je Sandi Škrabar iz Šempetra, drugo mesto pripalo je Dragu Kocjanu iz Maribora te treće Marjanu Kolaru iz Medvoda. U Bohinju na Savi Bohinjki bilo je treće takmičenje i treći pobednik. Fadil Čekić iz Kranja je bio pobednik, drugi opet Danilo Bižal, a treći pobednik prošle godine Sandi Škrabar. A na Kraju Savinja u Celju, gdje se odlučivalo o prvaku. Naime u tom delu ima puno kapitalne mrene i skobalja. U toj situaciji najbolje se snašao Sandi Škrabar iz Šempetra i pobedio, na drugo mesto plasirao se takođe iz Šempetra Božo Božovič, a treće mesto pripalo je Petru Bajcu, takmičaru iz Novog Mesta. Sva trojica uhvatila kapitalne mrene i skobalje od 60cm, a najduža mrena imala je 66cm  Petra Bajca.

Na kraju najbolji mušičar – senior za ovu godinu Sandi Škrabar, koji je jedini 2 puta pobedio, na drugo mesto se plasirao Danilo Bižal, a na treće Marjan Kolar.

Tabela rezultata;

Galerija slika prikazanih kao kolaži

Drago Ornik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*