Slistila gotovo 20 miševa

Slistila gotovo 20 miševa
pastrva-misevi-web
(Credit: Alaska Department of Fish and Game)

Malena pastrva slistila gotovo 20 miševa

Kada bi ribe održavale turnire u natjecateljskom hranjenju, malena kalifornijska pastrva s Aljaske definitivno bi bila rekorder u kategoriji „etrurskih miševa“. Istraživači su nedavno otvorili ulovljenu kalifornijsku pastrvu u Togiak rezervatu divljih životinja na Aljasci –

ostali su prilično iznenađeni kada su uvidjeli da je riba pojela gotovo 20 etrurskih miševa.

„Kako bi situacija bila još čudnija, riba u pitanju bila je prilično malena, 48 centimetara u dužinu“, kaže Mark Lisac, riblji biolog u Aljaskom rezervatu divljih životinju Togiak.

bass-bug-swimming-mouse

„To je nevjerojatno puno hrane za samo jednu ribu“, tvrdi Mark Lisac za LiveScience. Kalifornijska pastrva i ribe njoj srodne poznate su po prilično neobičnoj ishrani poput miševa i ostalih malih sisavaca, uključujući i glodavce. Mnoge slatkovodne ribe su oportunistički postavljene kada je prehrana u pitanju, pojest će širok spektar plijena.

„Ovo izvješće srušilo je prijašnji rekord od sedam pojedenih miševa, postavljen od ribe vrste Lipljen kojoj su etrurski miševi specijalitet, voli ih jesti više nego kalifornijska pastrva“, kaže Lisac.

pastrva-misevi-web

Kako je kalifornijska pastrva uspjela izaći na kraj s tako veliko porcijom etrurskih miševa?

Miševi su jako loši plivači i nerijetko se utope kada se nađu u vodi. „Moja najbolja pretpostavka je da su etrurski miševi bili na kopnu, odnosno koritu rijeke koje je potopljeno dolaskom jeseni, dakle pastrva se samo našla u pravom trenutku na pravom mjestu“, kaže on.

„Ribe obilno jedu ljeti kako bi se pripremile za zimu tijekom koje su sjedilački orijentirane, te vrlo malo jedu. Srodne vrste pokazale su da često povećavaju svoj probavni trakt tijekom ljeta, pa onda tijekom zime probavljaju višak crijeva“, kaže Mark Lisac. Moguće je da su kalifornijske pastrve sposobne za isto.

Trent Sutton, riblji biolog sa Sveučilišta u Fairbanksu u Aljasci, tvrdi da nije bio uključen u istraživanje te da nikada nije čuo da kalifornijska pastrva jede etrurske miševe, no nije bio iznenađen, budući da pastrve jesu oportunistički orijentirani grabežljivci. „Grabežljivci poput pastrva imaju velike elastične želuce koji im omogućavaju konzumaciju velikog plijena ili puno komada manjih“, tvrdi Sutton za LiveScience. „Doduše, ne bih znao kako je bilo toliko dostupnih miševa za pastrvin obrok.“

Uobičajenija hrana za kalifornijske pastrve su jajašca lososa, insekti i manje ribe, iako su poznate po hranjenju voluharicama i ostalim glodavcima, pored etrurskih miševa (koji nisu glodavci).

„Činjenica da bi kalifornijska pastrva jela etrurske miševe nije toliko iznenađujuća. Ribari koji pecaju mušicama u tom području su prilično svjesni tendencija pastrva, te koriste posebne mušice koje imitiraju glodavce u vodi“, tvrdi Mark Lisac.

„Ako koristite mišju mušicu, povlačeći ju površinom vode ona će se učiniti prilično neodoljivom velikoj količini riba. Zainteresirane ribe prvo odvlače mušicu na dno kako bi utopile, ono što misle da je glodavac, te tek nakon toga progutaju plijen.“ kaže Lisac. Osim kalifornijske pastrve, vrste poput jezerske pastrve i štuke također uživaju u ishrani malim sisavcima (miševima, voluharicama, pacovima, …).

tout-eating-rat

„Istraživanje, koje je završilo s nevjerojatnim mišjim iznenađenjem, odvijalo se na rijeci Kanektok i zapravo je imalo svrhu postavljanja radio odašiljača na dvjestotinjak većih riba kako bi pratili njihove migracije. Istraživanje je zaključeno s pronalaskom da se fauna rijeke sastoji od nekoliko različitih populacija, što znači da će različite grupe trebati biti promatrane individualno za razliku od tretiranja svih riba kao jedan promatrački subjekt“, kaže Lisac.

Izvor: http://znanost.geek.hr/clanak/malena-pastrva-slistila-gotovo-20-miseva/#ixzz2lwA157tW

od Viktor Joveski

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*