Slikanje mušica – pozadina

Slikanje mušica – pozadina

naslovnaFotografija: Boja pozadine prilikom fotografisanja mušica

Koliki je uticaj boje pozadine prilikom fotografisanja mušice i da li uopšte postoji, je pitanje na koje je veoma teško dati odgovor. Da li koristiti hladne ili tople, jače ili slabije nijanse… Fotografisao sam mušice koristeći razne boje i došao sam do zaključka, mada je on čisto subjektivan, da plava i bordo boja najviše ističu boje mušice.

Veoma lepa pozadina može da bude i perje ili npr. kamenje, neki deo mušičarske opreme kao što je recimo štap ili čekrk, ali u tom slučaju mušica, iako je u prvom planu, gubi na neki način svoju centralnu poziciju na slici, gledaocu odvlači pogled. Čitajući mušičarske forume, ribolovačke časopise i posećujući razne sajtove primetio sam da fotografi dosta obraćaju pažnju na kvalitet fotografije u zavisnosti koliko žele da naglase ono šta je u prvom planu. Tako na sajtovima velikih proizvođača i trgovaca mušičarskom opremom možemo videti fotografije mušica koje su pored nekog dela opreme. Takve slike privlače pažnju, ali ne ističu Njeno Veličanstvo Imitaciju.

U razgovoru sa urednikom časopisa i praćenjem reakcija kolega sa foruma došao sam do zaključka da najlepše fotografije ispadnu kada za podlogu koristim bordo i plavu boju. One su suprotnost jedna prema drugoj, jedna je topla a druga hladna boja, ali i jedna i druga nekako najlepše istaknu mušicu. Ostale pozadinske boje nekako upijaju boje perja ili konca i mušica izgleda bledunjavo i nejasno. Slika privlači manju pažnju, a svakome od nas predstavlja veliko zadovoljstvo kada našu rukotvorinu objavimo na mušičarskom forumu ili časopisu i kada ona privuče pažnju zainteresovanih kolega.

Da li i koliko razmišljate o ovoj temi? Ja sam odluku doneo, koristiću plavu i bordo pozadinu.

Na fotografijama je prikazana jedna Mustad mušica za lov lososa sa raznim pozadinskim bojama. Nadam se da će ovaj skromni članak probuditi u Vama želju za eksperimentisanjem u vezi slikanja, a sve u cilju izrade što lepših slika Vaših favorita na kraju tipeta.

Siva
Siva
bela
Bela
Bordo
Bordo
Crvena
Crvena
Oranz
Oranz
Plava
Plava
Zelena
Zelena

Napomena: Mušica slikana pod istim uglom i istim osvetljenjem samo sa drugim pozadinama.

Bistro!

Autor: Ivan Bogdanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*