Slepa ribica je „karika koja nedostaje“

Slepa ribica je „karika koja nedostaje“

na-vodi_slepa-ribica-evolucija

Slepa ribica je „karika koja nedostaje“

Prema teoriji evolucije, pre više miliona godina neko stvorenje bilo je prvo koje je iz mora izašlo na kopno. Ipak, naučnici nisu mogli da preciziraju kako su do toga došli – sve do sada.

Istraživači pretpostavljaju da je slepa riba Cryptotora thamicola, koja koristi peraja kako bi “puzila” po klizavim stenama ispod vodopada, najbolji primer prilagođavanja vodenih stvorenja kopnu.

Ova riba sa Tajlanda otkrivena je pre tridesetak godina i privukla je pažnju naučnice Bruk Flemang, specijalizovane za biomehaniku. Ona se udružila sa tajlandskim naučnikom Apinunom Suvarnarakšom koji je prvi snimio ovu ugroženu vrstu i skenirao njeno telo za potrebe nauke.

Njihova istraživanja su pokazala da Cryptotora ima skelet prilagođen hodanju. Pronađena je čak i karlica povezana dugim rebrima sa kičmom, slično drevnim repatim vodozemcima.

“Funkcionalno gledano, to ima smisla, ali je vrlo neobično da se tako nešto uoči kod ribe”, kaže Fleamang, koja smatra da je tajlandska riba primer kako su stvorenja iz vode dospela na kopno.

Njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu „Nature“.

Sa: navodi.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*