Slatkiši za male tune

Slatkiši za male tune

Slatkiši za male tune

Ako ste ikada razmišljali o slanom mušičarenju, sigurno ste imali prilike da se sretnete sa “surf candy” tipom strimera, u literaturi ili na Internetu.

Danas postoji ogroman broj varijacija na ovu temu, pre svega zahvaljujući novim UV lakovima i ogromnim izborom sintetičkih materijala za njihovo vezivanje. Za mušičarenje malih tuna, luca i palamide, ovakvi strimeri su neizostavan deo kolekcije. Zbog svog dizajna i profila, “candy” strimeri najbolje imitiraju manji, izduženi plen, kojima se ove ribe prevashodno hrane.

Candy strimeri od bakteila

Na istočnoj obali USA to su: silversides (Menidia menidia), bay anchovy (Anchoa michilli) i sand eel (Ammodytes sp.). Za mušičarenje ovih predatora u Sredozemnom moru i na Jadranu, iste imitacije će biti perfektne za imitranje riba kojime se luc i palamida hrane, pre svega gavuna (Atherina sp.) i inćuna (Engraulis encrasicolus.)

Ova palamida je uzela candy imitaciju od bakteila

U kutijama imam candy strimere od svih mogućih materijala, ali sam ove sezone dosta koristio bakteil. Bakteil ne zahteva doterivanje profila makazama, vrlo je pokretljiv, lako dostupan i daje strimer koji je manje translucentan od većine sintetičkih materijala. Ova osobina bakteila može biti vrlo korisna ako se lovi u svitanje, kada su ovi predatori najaktivniji. Zbog male količine svetla u rano jutro, strimer sa upadljivijim profilom će biti uočljiviji od translucentnih imitacije koje se stapaju sa okolinom. Obrnuto, kad sunce odskoči, često će manji, translucentan strimer loviti bolje. Ipak, ovo nije apsolutno pravilo. Od sintetičkih materijala, različite vrste craft-fur daju izuzetnu pokretljivost imitaciji kao i realističnu translucentnost. Imitacije se izrađuju na udicama veličina od 4 (i manje, po potrebi, za najsitnije imitacije) do 2/0, dok je veličina 1 zlatna sredina.

Luc i pink candy od polar-fibera
Magnum candy-krupnije imitacije odraslog plena za kasnu sezonu

Ove ribe su često vrlo agresivne kada duva jak vetar i more je uzburkano. Tokom mirnih dana sa puno svetla, budite pripremljeni na bacanje sićusnih strimera i brojna odbijanja mušica od strane ovih lepih riba. Luc i palamida imaju fantastično čulo vida, koje im služi za skoro nepogrešiv izbor plena. Pored profila i translucentnosti strimera, njegova dužina igra veliku ulogu, što zavisi od lokalnih uslova i veličine plena.

Polar-fibre je odličan materijal za manje, translucentne imitacije
Luc na mahač od fiberglasa

U ranoj sezoni , generalno, plen je manji (često par cm), a u kasnoj, kada je riba agresivnija, često se dobro lovi “magnum” verzijama, koje imitiraju odrasle primerke plena (12+cm). Zato je neophodno imati u kutiji imitacije različitih veličina i izrađenih od materijala sa različitim svojstvima.

Autor sa lepim primerkom septembarskog luca

Tekst, mušice i fotografije:

Vladan Milenković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*