Škola mušičarenja u Banja Luci

Škola mušičarenja u Banja Luci

Škola mušičarenja (fly fishinga) je jedna od aktivnosti koju sprovodi Sportsko-ribolovno društvo „Banja Luka“ ove 2021. godine. Za sada školu pohađa osam polaznika. To su djeca od 12 do 17 godina, a predavači su im naši članovi, takmičari u disciplini mušičarenje te priznati vezači mušica, kojih je takođe osmorica.

Sastoji od praktične i teoretske nastave, gdje polaznici uče motati mušice, tehnike zabacivanja kod mušičarenja, upoznavanja sa insektima koji žive u vodi i pored vode te samom odnosu prema prirodi, rijeci i ribama. Plan je da svaki polaznik prođe jedan dio nastave sa svakim instruktorom, te da od svakoga prisvoji ono najbolje što mu predavač može pružiti i pokazati. Takođe, planiramo zvati i druge predavače, naše poznate vezače mušica kao što su Vladimir Trampa, Milan Mirković, Bojan Vencelj i drugi.

Neki polaznici škole za stegom

Na ideju smo došli iz potrebe i obaveze našeg kluba prema podmlađivanju. Jednostavno smo shvatili da našem društvu i našem gradu fale djeca koja će predstavljati naše društvo i naš grad, na takmičenjima u kategoriji juniori. Banja Luka je lider u BiH, pa čak i šire kada govorimo o uspjesima takmičara u mušičarenju i vezanju muha. Potpuno je prirodno da to budu i naši juniori i mi zapravo samo tražimo naše mjesto koje nam pripada. Takođe, ono što je važno, primarni cilj nam je da popularizujemo mušićarenje kao tehniku ribolova, C&R i ono najvažnije, da djecu odvojimo od današnjih prijetni kao što su tableti i mobilni telefoni. Želimo da im pružimo mogućnost da imaju jedan divan hobi, da upoznavaju dobre ljude, jer je očuvanje rijeka i prirode ono što skuplja sve dobre i savjesne ljude.

Škola na vodi rijeka Vrbas

Škola nema rok trajanja. Dakle, traje dok god postoji obostrano interesovanje. Škola je finansirana isključivo od sredstava našeg društva, pomoći prijatelja, a rad instruktora je volonterski. Pokretači, odnosno predavači škole su: Pero Pavlović, Vladimir Kukrika, Saša Jeremić, Tomislav Praštalo, Nemanja Čolić, Ognjen Smiljanić, Filip Mirković i Željo Marković.

Neki od instruktora i mentora

Sve fotografije pogledajte u galeriji

Bistro!

Pero Pavlović ispred SRD „Banja Luka“

Loading

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*