SHOOTING HEAD (SH) za jednoručne štapove

SHOOTING HEAD (SH) za jednoručne štapove

sh1 web

SHOOTING HEAD (SH) za jednoručne štapove

U svetu, a i kod nas sve veći broj mušičara odlučuje se za upotrebu strune (špage, kanapa) Shooting Head (SH) – leteće glave za svoje jednoručne štapove. Prevashodno su namenjeni za strimerisanje (mušičarenje strimerima), za brze i daleke zabačaje na uštrb prezentacije.

Postoji više vrsta SH-ova, plivajući, sporotonući, kombinacija plivajuće – tonući (zadnji kraj pliva, a prednji tone) i više tonućih u zavisnosti od brzine tonjenja.

Upotreba SH-ova ima svojih prednosti, a i mana nad klasičnim kanapima.

Prednosti su:
– dugi zabačaji, preko 30m (kod dobrih bacača i 40+m),
– brzi zabačaji (posle jednog do dva back casta i front casta se vrši ispucavanje sistema),
– manje mesta za mahanje iza leđa (držimo u vazduhu samo SH i odprilike oko 1m Running Line-a (RL), tj. samo onoliko koliko nam je potrebno za double haul zabačaj),
– brza zamena SH samim tim i pretraživanje svih slojeva vode na kojoj pecamo, što može biti presudno za uspešan ribolov. Ovo znači da nam je potreban čekrk sa jednom špulnom (značajna ušteda).

Mana je lošija prezentacija strimera, mendovanje, vođenje i slabija kontrola

Sem gotovih, ribolovci mogu i sami praviti svoje SH, kombinacijom i njihovim spajanjem, kanapa različitih profila, namena i težina, što takođe daje odlične rezultate.

Dužine i težine SH variraju. Neka standardna dužina je 30 stopa ili 9,15m. Što se tiče težine SH, treba uzimati za klasu do dve težu glavu nego što je ATFMA standard za klasu štapa koji koristite. To je potrebno radi brzog punjenja štapa i ispucavanja sistema.

Korišćenje:
SH se koristi u kombinaciji sa RL-om. Spoj ova dva može biti izveden na neki od načina “loop to loop“, nail knot, itd.
Prednost “loop to loop“ spajanja SH i RL je brza zamena glava, a mana kačenje spoja prilikom prolaska kroz provodnike.
Kod Nail knota nema brze promene glava, a kačenje spoja u provodnike je svedeno na minimum. Ovo je značajno izraženo prlikom privlačenja sistema i ulaska spoja u provodnike.

sh2 web

Runing Line (RL) igra veliku ulogu prilikom izbačaja. Postoje dve vrste RL-a. Jedna je sa coating-om (kao kod klasičnih kanapa) i druga od najlona (Amnesia, Rio SlickShooter, Varivasov Airs, …).
RL sa coatingom lakši je za vođenje i mendovanje i daje mnogo kontrolisaniji, ali i nešto kraći izbačaj.
Sa RL od najlona postižu se veće distance, jer im je otpor koji prave kroz provodnike manji, a mane da se zbog toga nekontrolisano razmotava, slabije ili bolje rečeno nikako menduje, slabija kontrola prilikom vođenja strimera (naročito pri hladnom vremenu).

sh3 web

Po pitanju plovnosti RL ima različitih (plivajući, intermedijalni, …) i različitih debljina.

Strimerisanje bucova i štuke Shooting Head-om zauzima značajno mesto u mom ribolovu i toplo ga preporučujem. Tom tehnikom sam ostvario lepe i značajne ulove.

Kako napraviti sistem od golog čekrka do strimera?

Sistem za lov bucova izgleda ovako: Na čekrk namotamo becking (količina beckinga zavisi od kapaciteta špulne) i spojimo becking za RL nekim od poznatih i sigurnih čvorova. Vrsta čvora zavisi od toga da li spajamo backing za monofilni ili coating RL bez loop-a (Albright ili Nail knot), a kad RL ima loop (petljicu) na svom kraju, spajam „Loop to Loop“ spojem. Takođe istim čvorovima spajam i RL za SH ( u zavisnosti da li SH ima petljice na svojim krajevima). Isto važi i za spoj SH sa predvezom. Polyleader ili konusni monofilni predvez spajam pomoću „Loop to Loop“ s’tim da predhodno na leader formiram omču Perfection Loop. Isti spoj koristim i za povezivanjem leadera sa tipetom (debljine 0.20mm). Strimer vezujem za tipet pomoću Rapala čvora koji strimeru daje bolji rad tj. živost. Ceo sistem ( leader i tipet) mi je minimalne dužine od 3m.

Bucov SH1 webBucovi SH webBucov SH2 web

Sistem za lov štuke izgleda isto do leader-a za koji koristim neki kvalitetniji monofil većeg prečnika (0,45-0,50mm). Za drugi kraj vezujem klasičnu sajlicu koju sam pravim. Dužina ovog predveza je od 1,5 do 1,6 metra zbog boljeg okretanja većih strimera i rada s njima.

stuka SH1 webstrimer sh2 webstuka SH2 webstrimer sh1 web

Ivan – Ivke Stojaković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*