Šešir kod mušičarenja

Šešir kod mušičarenja

6a00d8341c630a53ef014e889d6cd8970d-800wi

Šešir kod mušičarenja

Šešir pripada odevnim predmetima, a stavlja se na glavu. Izrađuje se od različitih materijala, različitih dezena i oblika. Sastoji se od „glave“ u obliku kupole sa užim ili širim zavrnutim krilima koja predstavljaju obod. Nekada je bio obavezan deo odeće muškarca i žene.

Izrađuje se od različitih materijala biljnih vlakana, slame, dabrove ili zečije dlake, svile, vune, kože, platna, baršuna, a u novije vreme i od sintetike.

labobo web
Može imati rupice za ventilaciju, kako se kosa i koža glave ne bi uparila. Koristi se još iz vremena praistorije, najviše kao zaštita od vrućine i kiše pri radu na otvorenom prostoru, ali ima i estetsku ili higijensku ulogu.

IMG_0850TitleistTilley-Cotton-Duck-Hat-T3-KhakiSnowbee Wide Brim Ranger HatSimms Solar Sombrero HatOrvis Packable Felt Hatmid_5100_watershiphat  dan_and_nancycape_flattery_waxed_all2014-New-Fashion-Outdoor-Fishing-font-b-Hat-b-font-Mosquito-Cap-font-b-Wide-b1416_MOSS_LG411n-xH8R+L._SX270_41ZGgMsdDZL._AA300_41Ul5lgoguL._SY300_41q3kI7uWiL$T2eC16R,!y0E9s2S6cvTBRiuzljrf!~~60_35

Šešir kao deo opreme mušičara
Mi mušičari šešir nosimo iz praktičnih razloga kao zaštitu od sunca i vetra, a dobro dođe i kada pada kiša. Postoje šeširi na koji se mogu dodati delovi platna kao dodatna zaštita za vrat i ramena. Neki šeširi maju pantljiku za vezivanje ispod brade (da ga vetar ne odnese). Postoje šeširi sa mrežom kao zaštita od insekata.

Mušičari koji lošije vide postavljaju na obod šešira pomagalo – Hat eyes

visor-magnifiers-fly-fishing-best-hat web

Na njegov obod ili traku oko kupole, neki mušičari kače mušice i strimere.

fishing_hat

Mnogo mojih prijatelja mušičara obožava nositi šešir na glavi tokom mušičarenja. Ja sam više za kačket, jer mi je praktičniji!

Jedan od njih je i reprezentativac Slobodan Bobo Ivanović – LaBobo iz Novog Sada.

labobo weblabobo web5labobo web1labobo web4labobo web3labobo web2

Ponekad ga i urednik ponese.

urednik sa sesirom

Priredio IK/OnlineMušičar

Dodatak: Šeširi još nekih poznatih mušičara

Boškov šešir s muhama na perju sove ušare
Boško Klarić šešir na ruzmarinu – poznati mušičar iz Hrvatske
Oliver Edwards šešir ili kapa je bio sa puno imitacija na njemu
Bred Pit u filmu „Reka uspomena“

Loading

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*