SBS: Peš

SBS: Peš

7 webSBS: Peš

Za svakog dobrog mušičara koji u svojoj kolekciji ulova želi imati i veliku pastrvu nezamislivo je ne posjedovati imitaciju peša. Oni, kao važniji dio prehrane odraslih primjeraka pastrve predstavljaju važnu ulogu i nama mušičarima.

Tijelo mu je spljošteno i konusno se sužava prema repu. Odmah iza škrga nalaze se dvije velike bodljikave peraje. Boja tijela varira od raznih nijansi smeđe, pa sve do laganih bakrenih tonova koji ovise o boji dna. Obzirom na to, valja kombinirati i šarke naših imitacija. Prosječne dužine kreću se od pet do deset centimetara.

Postupak izrade imitacije

1: Stavimo udicu u stegu (u ovom slučaju Mustad R74 veličina 2) i krenemo s osnovnim čvorom, te namotamo konac do početka luka. U ovom slučaju radi se o crnom koncu Ultra Thread 140.

2: Odrežite snopić dlaka vjeverice cca. 3cm, te ih pričvrstite na luk udice. Olovne oči pričvrstite na početak udice. Pričvrstite ih motajući u osmicu. Nekoliko kapi head cementa nije na odmet, poradi same čvrstoće.

3: Odrežite snopić zimskog krzna srne (jelena) te ga namotajte tik iza repa.

4: Ovu radnju ponovite onoliko puta koliko je potrebno da dođete s jelenjom dlakom do očiju. Prije namotavanja novih dlaka budite sigurni da su prethodne dobro sabijene.

5: Kada s namatanjem dlaka dođete do očiju napravite završni čvor kod ušice. Završni čvor obavezno lakirajte kako biste ga dodatno učvrstili.

6: Izvadimo strimer iz stege i škaricama ga poštucamo do željenog oblika.

7: Konačni izgled peša.

8: Pogled s prednje strane.

1 web

2 web

3 web

4 web

6 web

7 web

8 web

Ovisno o dubini vode i protoku ova imitacija može biti različito otežana. Kao primjerice olovnom trakom ispod srneće dlake, ako želimo da imitacija tone dublje.
Možemo ih raditi na udicama od šest do jedan. Jedino na što treba pripaziti s kojim ćemo to štapom bacati. Peš je teška imitacija, a k tome još i od srneće dlake koja stvara veliki otpor u zraku. Možda i najvažnija stvar kod naše imitacije je silueta – nju dobivate kada škaricama obrezujete dlaku.

Autor: Marko Musulin

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*