SBS: Chenille tularaš

SBS: Chenille tularaš

Ova mušica imitira tularaše (sedge, caddis, tular, …) koji se roje na vodi. Kombinuju se boje da imitira konkretnog tulara koji se javlja na konkretnoj vodi na kojoj lovimo. Lovi na površini vode i dobro pluta zbog jelenske dlake kao krilo i cdc pera kao podkrilo koje je montirano na mušici.

Koristi se za lov pastrmke i lipljana tako što se za lipljana radi na manjim udicama, a ponekad zna da je pokupi i klen. Najbolji rezultati su u večerima pred zalazak sunca kada malo para vodu tako što imitira tulara koji polaže jaja na vodi.

Ja je radim na udicama za suve mušice veličine od 10-16.

Potrebni materijali za izradu ove mušice su:

Kafeni (smeđi, braon) osnovni konac Hends, model twist sa dve niti. (po strukturi sličan takav konac kao alternativu je 120/2 Gutermann za mašinsko vezanje tkanine). Za izradu tela mušice koristim chenille (šenil, čenil) takođe od Hends debljine 3mm tako što isečem parče od nekih 1,5cm i jedan kraj spržim upaljačem da se ne raspliće i raspadne chenille koji vežemo. Za ostatak tela koristim squirell dabing odgovarajuće boje pomešan sa oštrim dlačicama sa zečjeg uha. Za podkrilo koristim CDC (lojno) pero i jelensku dlaku. Preferiram prirodne boje, a ponekad koristim farbanu dlaku u oranž, žutoj ili crnoj boji, a takođe u ovim bojama jelensku dlaku. Mogu da se mešaju i zajedno da se poravnaju u hair stacker (ravnjač dlake) i da se dobije željena boja krila sa prošarama koja imitira određenu vrstu tulara sa šarenim krilima.

Potrebni materijali za izradu ove imitacije tularaša

Lista materijala za model koju danas predstavljam su:

 1. Udica #12 dry fly FUDO
 2. Chenille Hends Fluo Yellow 3mm
 3. Konac Hends Twist brown
 4. CDC lojno pero dark cream
 5. SLR Squirrel dabing mix sa dlačicama sa zečijeg uha prirodne boje
 6. Jelenska dlaka prirodne boje

Korak po korak (StepByStep)

 1. Stavimo udicu u stegu za vezivanje i sa osnovnim koncem montiramo chenille koji smo prethodno pripremali za izradu tela mušice.
 2. Nakon što smo montirali telo mušice montiramo dabing (samo jedan namotaj) i CDC pero za potkrilo mušice. Odrežemo višak pera.
 3. Još jednom stavljamo dabing samo jedan namotaj meko upredeni da prekrije konac kojim smo montirali CDC pero.
 4. Zatim sledi montiranje krila mušice tako što odrežemo snopić jelenske dlake tako da širina dlake kad se drži sa prstima ne sme da bude viša od širine luka udice (eng. hook gap) niti manja radi bolje proporcije mušice. Jelensku dlaku očistimo od tanjih dlačica tako što nekoliko puta pređemo sa češljom da se može bolje poravnati u stackeru.
 5. Montiramo krilo mušice i na kraju prekrijemo dabingom koji je meko upreden i završimo glavu mušice sa koncem. Lakiramo glavu i mušica je spremna za lov.
Gotova imitacija tularaša

Sledite rojenje tulara na vašoj vodi i kombinujte sa bojama i veličinama i bićete iznenađeni kako ga dobro ribe kupe.

Varijanta u oranž boji materijala

Bistro!

Boban Mucunski

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*