Sana revir Zmajevac

Sana revir Zmajevac

Revir Zmajevac nalazi se u Ključu, BiH na rijeci Sani u sklopu SRD Ključ. To je još jedan revir prepoznatljiv po mladici, po čemu ga mnogi poznaju. Ovaj put nećemo pisati o najvećem salmonidu naših rijeka, nego o mušičarskoj stazi u sklopu ovog revira.

Kao što smo prošli put pisali na Portalu Mušičar o Sanici i Korčanici, tako i na Sani postoje revir i mušičarska staza gdje su cijene za revir i lov mladice 80KM, a za mušičarsku stazu i lov manjih salmonida i bijele ribe mušičarskim priborom 20KM. Ono što je zanimljivo za ovaj dio rijeke Sane i ovu mušičarsku stazu jeste da je veoma pogodan za nimfarenje, posebno takmičarskim tehnikama (Checz&French nymphing).

Treba naglasiti da se staza obiluje brzacima i kanalima između sedri što je idealan habitat za lipljena i ostale manje riblje vrste, koje se na taj način sakrivaju od mladice! Vodostaj na ovom dijelu rijeke Sane je uvjek dobar i kada ostale rijeke dosegnu minimum, na Sani tek tada dolaze idealni uslovi za ribolov.

Obiluje bijelom ribom škobalj, plotica, klen i mrena. Ove vrste riba su takođe veoma atraktivne za mušičarenje. Obilan broj mladice, pogotovo manji primjerci se mogu loviti na nimfe i manje strimere. Potočna pastrmka je isto dio ove priče i kapitalni primjerci su nerijetki ulovi.

Sve u svemu Sana je rijeka koja ima svoju specifičnu priču i užitak, koji morate osjetiti!

Bistro za sve ribolovce sa Sane iz Ključa!

Vanja Hadžiavdić
Foto: Vanja Hadžiavdić Formax Srbija
Gosti sa ulovima Fb Srd Ključ

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*