Sajam u Nišu 2010.

Sajam u Nišu 2010.

LOGO ZA 2010 webSajam u Nišu 2010.

Obišao sam 12. Sajam lova i ribolova u Nišu, u hali Čair, s prijateljima saradnicima Dankom Ćukom i Acom Popovom i evo utiska. Deo sa ponudom za lov je bio zastupljen sa puno noviteta (oružje), odeća, obuća i ostale sitnice. Nekoliko preparatora je imalo svoje štandove, gde su se mogli videti uspeli preparati životinja.

Oni su imali u ponudi štavljene kože životinja čije se krzno upotrebljava za izradu mušica i strimera. Opreme za plovkarenje, dubinke, šaranski ribolov i varaličarenje su standardno bili bolje zastupljeni nego mušičarki deo, ali to nije bio cilj naše posete. Možda, ponajbolja ponuda voblera do sada (KZV, Alex, Gogo, …)

Na sajmu u Nišu je ove godine bila najbolja ponuda mušičarske opreme i materijala za izradu mušica unazad nekoliko godina, pa su mušičari bili zadovoljni. Ponuđeni asortiman je bio raznolik i solidan. I dalje je primetno odsustvo brendova u ovoj oblasti (renomiranih svetskih proizvođača), osim VISION ponude na štandu Travara, Sage (kod Evilfly) i Ross i Rio (FSB – Bojana Milojevića).

Danko i Aco web
Saradnici Mušičara: Danko i Aco
FSB Group web
FSB Group
Djole i Kuzma web
Đole i Kuzma

Nakon obilaska štandova, kojih je bilo dosta, primetili smo da je za mušičare ponuda opreme u odnosu na ponudu materijala za izradu mušica bila bolja, ali je stanje daleko bolje nego prošle godine. Svi prateći delovi mušičarske opreme mogli su se naći u velikom rasponu cena, od onih najjeftinijih do skupih, ali istovremeno i kvalitetnih (VISION – štand Ranka Travara). Travar se predstavio sa veoma širokim asortimanom opreme, štapova i mašinica, te onih neophodnih sitnica koje su potrebne za lagodno mušičarenje. Pored Travara na štandu Nimani je bila dobra ponuda pribora i opreme firme JAXON, po prihvatljivim cenama.

Kod Travara Vision web
Kod Travara Vision
Djoletov stand web
Đoletov stand

 

Ponuda materijala za izradu mušica, je bila korektna – možda i ponajbolja do sada. Skalpova, perja, dabinga i konaca kao nikad do sada. Ponuda udica korektna. Najbolje je bilo na štandu Kuzme (Fairy-river) i Đoleta (Evilfly) iz Niša, ali ni Vania ni FSB nisu zaostajali. Na tim mestima su se najviše okupljali posetioci mušičari, posebno forumaši. Redovni izlagač za oblast FF, Vanja Stojanović iz Sokobanje, je u odnosu na predhodnu godinu bio sa boljom ponudom. Vanjine muhe samo što ne polete. Deo štanda uzeo je i Zoran Mašković, s izvanrednom ponudom gotovih mušica i strimera, te materijala i knjiga iz oblasti mušičarenja.

Vanja na svom standu web
Vanja na svom standu

Trgovci i ponuđači se nisu baš naprodavali, jer se kriza u svetu reflektovala i na naš prostor, pa je primetno da je posetilaca bilo manje od prošlih godina. Platežna moć stanovništva u tom kraju Srbije je niska, pa su se posetioci teško odlučivali na kupovinu. Gosti s Kosova i iz Bugarske su bili najbolji kupci, mada je bilo i domaćih kupaca. Kupovane su samo brendirane stvari.

Sajmovi imaju posebnu vrednost. To su mesta gde je izuzetna prilika za druženje, upoznavanje i razmenu iskustava sa kolegama i istomišljenicima. Puno ih je posetilo sajam s raznih strana Srbije i Ex Yu. Sekcija mušičara USR Nišava je imala svoj štand radionicu i nekoliko manifestacija tokom svih 5 dana sajma.

Niska sekcija web
Niška sekcija mušičara

Opšti utisak sajma je osrednjost i kriza u džepovima potencijalnih kupaca, ali je istina da je opravdao svoje postojanje.

Kuzmina kutija web
Kuzmina kutija sa strimerima
Pogled na sajam web
Pogled na sajam
Goran i Ivan web
Goran i Ivan

 

Foto i tekst: Mušičar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*