It’s a Pike Time

It’s a Pike Time

stukabunker web

It’s a Pike Time (Tamiš 2010) – “na žalost”

Dok sam muku (slatku) mučio sa bucovom, štuka kao da je eksplodirala po Tamiškim rukavcima. Na veliku žalost skupilo se i staro i mlado (varaličari i balerinaši) da satru šta se satrati može, a moglo je, opet na žalost… Tek što se voda povukla, toliko da se uopšte može prići reci, dobijam informaciju od drugara da je štuka krenula da radi.

Nisam baš dugo čekao da tu informaciju i sam proverim i već prvi slobodan dan sam poranio na Tamiš.

Mušičarenje štuke
Utisak je da se sva populacije štuke uselila u rukavce i razlive koje Tamiš pravi celokupnim svojim tokom. Vidljiva aktivnost po površini vode, mehurići, raubi, fantazija – prelepo. Za Warm Water Fly Anglere, voda izmišljena, situacija kakvu svaki mušičar samo poželeti može.

stuka web4 stuka web3

Za mušičarenje štuke, ove sezone, sam odabrao štap – rasnog švabu RST-a klase #9 fast akcije, uparen sa Shimano Biocraft 7/8 čekrkom i strunom Rio Pike. Pravi štap za prave ribe, kojih na žalost na našim divljim vodama slabo da ima, zato što prosto jadne ne mogu da porastu od mesara koje sportski ribolov uopšte ne zanima, a kojih su, opet na žalost, pune obale naših reka.

stuka web2 stuka web1

Boraveći toliko vremena na vodi i gledajući prizore nedoraslih štukica od nek.ih 20 – 30cm koje svi (kada kažem svi mislim na 90% takozvane ribolovačke populacije – čast izuzecima) trpaju po torbama, kesama, čuvarkama). Došlo mi je da se zapitam da li smo mi kao narod uopšte normalni? Zašto kod nas sve naopako mora da bude normalno? Zašto da budemo uvek divljaci? Teško mi je da se pomirim sa takvom situacijom pa su možda zato i moje reči malo preoštre. Zamislite kakav bi to ribolov bio sledeće sezone ili sezone posle te da se ribice ne diraju, da se ostave da porastu do 1 – 2kg? Ne bi nam trebala ni Švedska, a ni Finska kada sve to imamo nadomak ruke. No eto takvi smo – kakvi smo, ne svi, ali na žalost većina.

No, da se vratim na početak i vedrije teme. Štuka radi, a kutija od zimus sa štukaroškim strimerima je prepuna (2 kutije tačnije) i treba to trošiti! Retko sam mušičario sa obale zato što je prilično teška za mahanje, šiblje, granje, gusto drveće, nepristupačna obala, … Puno faktora da te odvrati sa vode, a sa čamcem je to već neka druga priča i nepristupačne obale postaju prava meka pored kojih se kriju lepi primerci štuka, neuznemiravani od ribolovaca. Bez mnogo okolišanja mogu da kažem da sam imao neretko i po 20 – ak štuka po izlasku na vodu i bukvalno sve ribe sam pustio nazad C & R (što mi je praksa u zadnjih nekoliko godina).

1 Yellow Pike Storm web
Yellow Pike Storm
pike balza popper web
pike balza popper
3 pink & white web
pink & white
2 Pink Little Fellow web
Pink Little Fellow

Od strimera sam koristio poppere od balze na Gamakatsu udicama # 4/0, Bunkere (ideja uzeta od Zvezdana iz Kladova), raznorazne zonkere, zonkere sa epoxy glavama, a pred kraj sam koristio i jednu varijantu Fly Spinnera tj Strimera apdejtovanog sa krilcem od leptira (spinnera) po uzoru na Koyote ,Spinner`d minners-a i Spinnstera (po mnogim mušičarima čistuncima nešto što i nije baš mušičarski, no po meni ipak jeste), koji se već neko vreme spominju u Fly Fishingu i Fly Tyingu. Često su predmet raznih polemika. Ideja mi je pala na pamet zbog vibracije koje ovaj strimer pravi kretajući se kroz vodu, a što je bilo od presudnog značaja kada je vidljivost loša.
Upravo na njega sam imao i najviše štuka u letnjoj sezoni i zbog toga je zaslužio da ima posebno mesto u mojoj strimeraškoj kutiji. Ovaj strimer jeste malo teži za mahanje, ali sa primerenim štapovima klasa #9 ili #10 ni to nije neki problem. Ni dalekometni zabačaji ne predstavljaju težak zadatak i zato savetujem mušičarima, koji žele malo da eksperimentišu, da probaju ovaj strimer, a rezultate će već sami videti!

Derhair popper web
Derhair popper
bunker 1 web
bunker
fly spinner musicar web
fly spinner musicar
fly spinner musicar 2 web
fly spinner musicar 2
red head web
red head

Sa osvrtom na leto i u isčekivanju prave Jesen – Zima štuka top sezone (kad se daju mušičariti i u januaru) sabiram utiske pri tom misleći na visok vodostaj i koliko je ustvari ova godina bila dobra po ribu radi mresta, a „na žalost“ loša zbog ljudskog faktora i tona odnešenih (ukradenih riba) ispod svake mere, kao i nada da će se neke stvari u budućnosti ispraviti. Nadati se da će se napokon početi primenjivati zakoni u vezi ribolova!

Bistro i pošteno na vodi.

Autor: Nebojša Pavlović Šone (Fly Rocker)

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*