Rijeka Mušnica

Rijeka Mušnica
Rijeka Mu_nica 1 web
Rijeka Mušnica

Rijeka Mušnica
Biser Hercegove zemlje

U krševitom tlu Hercegove zemlje, plitkim, ali hitrim tokom, rijeka Mušnica urezala je biser u kamen. Kanjon Strugovi. Staze ovoga kanjona poznate su samo istinskim zaljubljenicima ili u prirodu ili u ribolov.
Mušnica svoj tok započinje spajanjem tri potoka, Jaseničkim, Vrbskim i Platičkim. Danas je mjesto sastanka na dnu jezera Klinje, nastalog izgradnjom prve lučne brane na Balkanu.

Rijeka Mu_nica 2 web
Rijeka Mušnica

Njen tok danas započinje iz jezera. Zanemarevši to što je početak na dnu, ona i dalje teče duboko usječenim kanjonom Strugovi. „Ko je znao staze Strugova, taj je znao ribu uloviti“, reklo bi se. Zaista i nije bilo lako dokučiti do tih virova smještenih u srednjem toku rijeke. Onaj koji bi pošao od jezera ne bi stigao zaći duboko, a ni onaj koji bi krenuo sa kraja kanjona. Zbog toga je taj dio ostao i nekako „najčistiji“, ali zato i najizazovniji. Malo je danas ljudi koji vješto mogu da se provuku kroz uzane, zatravljene, zaboravljene staze. Ali zato, ako uz malo muke, nakon par stotina metara staneš – našao si se na mjestu koje djeluje da je van civilizacije. Tako netaknuto i čisto, da nisi prije par stotina metara vidio kuće, ne bi vjerovao.

Po_etak kanjona web
Početak kanjona Mušnice

 

Kanjon 2 web
Kanjon rijeke Mušnice

No, nije mušičarenje samo atraktivno u kanjonu. Mušnica izlaskom iz kanjona odjednom mijenja onaj hitri tok u nešto sporiji. Pa sada prošavši kroz Zelenjak, pored porušenog kamenja i Debele grede, kroz Grčki mlin, na Šuplju pećinu, Dušac, mirnim tokom nastavlja pored sela Lipnik, pa ispod tri avtovačka mosta i ode u Gatačko polje. A uvijek bi se govorilo, da se u polju hvataju najveći primjerci. Zaista, ne mogu odgovorno tvrditi, ali i ja smatram da je tako.

Mušnica će u polju naći svoj ponor, i jedan dio toka, manji, pridružiće se vodama Neretve, a drugi izvire negdje u dubinama Bilećkog jezera. Tu nastavlja put kao dio najduže evropske ponornice, Trebišnjice, koja svoj tok, koji u primorskom dijelu nazivaju rijeka Ombla, ili Dubrovačka rijeka, spaja sa plavim dubinama Jadrana. To je voda sa bezbroj imena.

Poto_na pastrmka web
Potočna pastrmka

Rijekom Mušnicom gazduje društvo „Vranjača“. Autohtona vrsta je potočna pastrmka, koje malo ima, a neke druge, s kojima je poribljavano, ima više. Nerijetko se sretnu i kalifornijska, jezerska, ali i zlatovčice. Od bijele ribe samo klen i strugač, mada su rijetki.

Ovim sam vam htio dočarati mali dio onoga sto Gacko nudi s mušičarskog, konačno i sa ribolovačkog aspekta.
Bistro!

Boris Vuković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*