Rijeka Janj, reportaža

Rijeka Janj, reportaža

Kraj aprila na rijeci Janj

Dana 25.04.2021. sam sa prijateljima posjetio jednu od najljepših planinskih rijeka, rijeku Janj kod Šipova, BiH.
Došli smo iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja na Janjske otoke. Tamo je raj na zemlji, gdje se oči ne mogu nagledati ljepote i te preljepe bistre vode, gdje su ljudi uredili preljepo odmarlište. Gledali smo da li ima koga od uposlenika i tako smo sreli jednu uposlenicu i informisali se kuda da krenemo u ribolov. Uposlenica nam je rekla da od Janjskih otoka krenemo desno, pa uzvodno. Nekada su tuda, kaže, ribolovci lovili ribu, a sada je ribe manje, tako da nije tolika posjećenost kao prije.

Janjski otoci
Janjski otoci
Janjski otoci

Zaputili smo se putem koji nam je ona predložila i poslije vožnje od oko jednog kilometra došli smo do kraja puta. Kako nam je ona i rekla tu smo se spremili i krenuli ka rijeci. Kada smo došli do rijeke, došli smo na mjesto gdje je rijeka kao jezero, moj naziv mlava. Išli smo polako uz rijeku i zabacivali, mijenjali mnoge vrste mušica. Imali smo par udaraca u dubini te mlave. Koristili smo veće mušice i vjerovatno su to bili lipljeni, jer je rijeka jako bogata sitnijim ljipljenom, a i kapitalnim primjercima koje smo vidjeli u dubini rijeke u mirnijem dijelu. Tu je nepristupačno i teško ih je uloviti na mahač.

Kako mi ribolovci ne odustajemo od našeg cilja tako smo se zaputili i krenuli uz tu mlavu ka pravoj rijeci kojoj se začuo žubor. Nakon hodanja od oko par kilometra došli smo do jednog vodopada gde rijeka žubori i rekli sebi, e tu smo i krenuli smo u lov. Po prvom zabačaju u rijeku imao sam udarac potočne pastrmke, te pjegave ljepotice, koja živi u toj ljepoj planinskoj rijeci. Fotografisali smo je i pustili, pa krenuli uzvodno u kanjon rijeke.

Potočara

Kako smo krenuli uz kanjon došli smo do ljepih mjesta za ribolov od kojih se isplatilo doći da čovjek ima akciju i vjerujte da se riba skoro svaki put javljala, većinom sitni ljipljen, a i poneka i pastrmka. Kako smo išli dalje i dalje u kanjon sretali smo neke ribolovce koji love na rijeci i tako smo odlučili da se vratimo, jer su došli prije nas. Sa mušičarskim štapovima je loviti poslije njih teško u toj rijeci, jer je tako bistra da svaki kamenčić možete vidjeti.

Moj prijatelj koji je po prvi put na toj rijeci kaže ovo je rijeka sa koje ne bih išao kući – tako mu se svidjelo. Kaže stvarno je nešto najljepše što sam ikada posjetio. Ja sam mu tako i rekao da će ići sa nama da vidi tu ljepotu rijeke Janj.

Za rijeku Janj sam saznao prošle godine i par puta je posjetio sa prijateljima. Svaki put kada idem na tu rijeku osjećaj je neopisiv. Lovili smo na nimfe moje izrade, imitacija hrdje, te na moju mušicu koja mi je favorit, žutu nimfu od vunice i preko leđa fazan, te prošara žica na veličinu udice 12-14, veličina tungstena 4-3.5mm.

Nimfa Hrđa
Dabing boje hrđe
Moj favorit žuta nimfa

Ja sam lovio na štap GLoomis frenklin 10 fita, akc 4. Predvez kojim smo lovili bio je 14mm trabucco.

Ko jednom posjeti rijeku Janj, kako ja kažem, taj raj, opet će jedva čekati da dođe i da lovi ribu u tim ljepotama čiste planinske vode koja je odmor za dušu.

Dozvole: Kako sam čuo da tu rijeku niko ne čuva. Nas niko nije našao na vodi, a da li ima čuvar stvarno ne znam. Video sam da dosta ribara love i na lajnere. Sumnjam da je iko čuva. A da nas je čuvar, ako postoji, našao platili bi dnevne dozvole kao na Plivi.

Zabilježili smo par fotografija sa rijeke Janj, a vi najbolje objavite.
Veliki pozdrav za najbolji list „List Mušičar“ i prijatelja Korhner Ivana.
Bistro!

Nisab Bukarić

Loading

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*