Rijeka Janj kod Šipova, BiH

Rijeka Janj kod Šipova, BiH

Predstavljamo vam rijeku Janj, Šipovo

Rijeka Janj je zaštićeni prirodni rezervat i pravi biser među rijekama. 2010 godine bilo je predviđeno da jedan sektor u okviru 16. Evropskog prvenstva u mušičarenju, koje se održava u BiH od 06. – 12. septembra 2010., bude na rijeci Plivi.
Međutim zbog poznatih problema oko Plive i ponuđene staze od sastava Janja i Plive, koji je inspekcijski tim FIPS – MOUCHE odbio, u prvi plan je došla rijeka Janj, ništa manje atraktivna rijeka na području opštine Šipovo.
Rijeka Janj izvire u južnom dijelu opštine Šipovo 13km od grada između naselja Strojice i Babići u dubokom mračnom kanjonu na nadmorskoj visini 612 metara i teče prema Šipovu. Nizvodno od izvora oko 4km Janj se rasipa na više tokova i vodopada koje čine JANJSKE OTOKE, pored magistralnog puta Šipovo – Kupres. To je krečnjačka dolina dužine jedan kilometar i širine oko 300 metara.
Rijeka Janj je rijeka srednje veličine, širine 30 – 35 metara i dubine prosječno 0,80 metara. Obiluje virovima i brzacima. Rijeka je potpuno čista, jer na cijelom toku nema nikakvih industrijskih postrojenja, a i naselja u blizini rijeke ima veoma malo.

Za sada rijeku vam predstavljamo kratkim foto zapisom.

Rijeka Janj – kolaž

Bogata je lipljenom i potočnom pastrmkom i idealna za mušičarenje – Fly Fishing. Ako bude od strane FIPS – MOUCHE federacije prihvaćena kao jedna od rijeka za 16. Evropsko prvenstvo na njoj će biti postavljen sektor „C“ od Mlinica do Hladne vode, nizvodno u dužini 5 kilometara.

Vodom upravlja SRD Šipovo i sve informacije o ribolovu mogu se dobiti kod predsjednika društva Lujić Milorada na telefon ++387 65 533 145

Tekst: Marcel Kučinski
Foto: Dragana Cumbo, TZ Šipovo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*