Ribolovci pronašli ribe zaleđene u trenutku napada na plen

Ribolovci pronašli ribe zaleđene u trenutku napada na plen

Aleks i Anton Babič zabilježili su prije nekoliko dana na jezeru Vavase u sjevernoj Indijani izuzetno rijedak prizor – štuku i grgeča omotane pojasom leda debelim oko trideset centimetara, nađene u takvom položaju da su se mnogi upitali kakav se to prirodni fenomen morao dogoditi da su ribe ostale zaleđene u trenutku.

Naime, fotografija koju su Babiči objavili na Facebooku nametnula je gledaocima zaključak da su obje ribe uginule dok je štuka proždirala grgeča.

Dok su jedni odgovor pokušali pronaći u fizici i hemiji, odnosno u objašnjenjima kako može doći do trenutnog smrzavanja vode, Aleks Babič je novinarima ponudio potpuno drugačije tumačenje.

Prema njegovom mišljenju, grgeča je vjerovatno odbacio ribolovac nezadovoljan njegovom veličinom, te je duže vrijeme plutao na površini vode.

Vidjevši lak plijen, štuka ga je pokušala progutati, ali je pritom uginula jer je napala ribu koja se pokazala kao prevelik zalogaj.

Budući da je grgeč u tom trenutku već bio omotan tankim ledom, Babič vjeruje da je upravo to zarobilo ribe i zadržalo u takvom položaju, dok se debljina leda sa padom temperatura samo nastavila povećavati.

Sa: https://www.nezavisne.com/magazin/zanimljivosti/Ribolovci-pronasli-ribe-zaledjene-u-trenutku/411991

I druga priča sa:https://www.blic.rs/slobodno-vreme/zanimljivosti/neverovatni-prizori-iz-zaledenog-jezera-video/h0j0r3c

Neverovatni prizori iz zaleđenog jezera (VIDEO)

Ovo se jednom viđa – Kad se priroda i ironija poigraju onda to izgleda ovako: veća riba pojela je manju, a onda su obe, zarobljene u ledu, završile kao plen pecaroša.

Priredio IK

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*