Ribnik kraj oktobra 2021.

Ribnik kraj oktobra 2021.

Kraj oktobra meseca znači kraj niskog letnjeg vodostaja na Ribniku i pokretanje ribe na intenzivnu ishranu pred zimske minuse (lipljen) dok se autohtoni pegavi stanovnik Ribnika sprema za poslednju finalnu pravinu pred početak mresta već sredinom novembra. Ovo je obećavajuće vreme da se očekuje ulov kapitalne potočare, ali i lipca.

Zoran i ja smo već upoznati sa Sanom i Ribnikom ovoga puta pozivamo tri gosta da nam se po prvi put pridruže u trodnevnom jesenjem ribolovu na ovim revirima. Zoran, Marjan i ja krećemo iz Nemačke odnosno Austrije, dok Pero i Cuc čak iz Skoplja. Praktično smo stigli u isto vreme prvog dana u popodnevnim satima i odmah pecali nekih 2 sata oko mosta u Ribniku što je bilo dovoljno za par veličanstvenih riba. Početak je bio sasvim solidan, pravo zagrevanje za naredne dane.

Ribolovaca ja na čitavoj reci bilo više nego pre godinu dana u ovo doba. Čim su granice otvorene horde italijana, švajcaraca, francuza i ostalih su jedva dočekale da opet pokvase svoju muve u Ribniku i samim tim ribolov je bio nešto teži. Riba “iznabadana” i preplašena, ali opet se dala prevariti. Cug na dry fly (suvu muvu) je trajao oko 2-3 sata. Tada nije lovio samo onaj ko nije probao, ili pogrešio muvu. Nimfe su radile pa skoro od ranog jutra do kasnih popodnevnih sati, najviše fazan na udici 20 i 22, ali i olive zečije uvo.

Uglavnom smo pecali na tehniku euro nymphing, ali i na suve muve kad je bilo aktivnosti. Lov lipljena na viđeno ili sight fishing je poseban užitak na bistroj reci kao što je Ribnik – dobar adrenalin!

Palo je nekoliko lepih riba oko 47-49cm i dve prilično dobre potočare od koji je jedna merila solidnih 54cm. Veoma brzo smo vraćali sve potočare, jer su izuzetno ranjive u periodu pred mrest, prepune ikre i mleči pa im dodatni stres može biti koban.

Drugi i Treći dan smo proveli na Ribniku dok je četvrti dan bio rezervisan za samo par sati ribolova na Sani, nakog čega smo morali da se raziđemo. Sve u svemu izuzetno druženje sa ekipom iz Makedonije koja svoje mušičarsko znanje kali na rekama kao što su Treska i Radika, prelepe pastrmske vode, biseri Makedonije.

Svaki ribolov kad upoznajem nove kolege za mene predstavlja novu šansu da se prikupe sveža znanja, tehnike i finese koje donose ulov više ali povrh svega da se stvore nova prijateljastva.

Bistro do nekog narednog Ribnika

Ivan

Instagram / outdoor_salzburg

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*