Riba & zmija

Riba & zmija

Pastrmka i zmija

Riba & zmija

Bilo je to na rijeci Idrijci u junu ove 2013. godine. Usred najveće vrućine, posle dobrog ručka i nekoliko piva sa prijateljem, promatrali smo teren kad vidimo kako je križanac marmorate i potočne, počeo žvakati nešto bijelo i posle 5 minuta iz ustiju je provirila zmija.

Tu vrstu zmije kod nas zovu kobranka* (Natrix tessellata). Riba je imala 50+ cm, a zmija je bila dugačka oko 70cm, jer je posle ove fotografije pola zmije izašlo iz ribe. Zanimljivo je bilo, da je kasnije malo manja marmorata htela da proguta glavu zmije, ali je zmija pobegla na drugu stranu rijeke ispod kamena, a marmorata ju je pratila. Vjerovatno je zmija bila prevelika i kasnije je izbacila van.  Prijatelj je napravio fotku kalifornijske pastrve sa Soče koja je progutala manju zmiju, ali je izašla van skoro neoštećena.
Tog popodneva i večeri odlično smo lovili suvim mušicama, ali se ni dobar ribolov ne može mjeriti s takvim doživljajem koji možda vidiš jednom u životu.
Ponekad nije sve samo u ribolovu nego ti i promatranje prirode može koristiti u ribolovu, jer dobar mušičar je onaj koji zna kad se riba hrani i čime.

Bistro i pozdrav

Jure Višnar

* Rečna zmija (Natrix tessellata) je vrsta neotrovne zmije iz porodice smukova (Colubridae). Kod nas se ova zmija još naziva i potočara, ali i ribicara ili ribarica, jer se pretežno hrani manjim ribama. Zbog njenih šara naziva se još i kockasta vodenjača. Glava joj je inače trouglasta i izdužena. Gornja strana tela joj je svetlomrka ili maslinastozelena sa tamnim kvadratastim šarama. Dostiže veličinu do jednog metra.

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*