Riba u srpskim rekama je zaražena parazitima

Riba u srpskim rekama je zaražena parazitima

501

Riba u srpskim rekama je zaražena parazitima

Riba u srpskim rekama je zaražena parazitima. Pecaroši to najbolje znaju i prema njihovoj priči sve je više riba koje su pune crva. O tome svedoči i jedan alas koji nam je poslao fotografije. Naime, on je ulovio smuđa i prilikom obrade ribe uočio je mnoštvo crva u tkivu i unutrašnjosti ribe.

On je takođe istakao da se svakodnevno susreće i sa drugim slučajevima, jer peca i druge vrste ribe poput bandara i štuke. Alas koji nam je poslao fotografije ovu ribu punu parazita ulovio je na Savi.

Istraživali smo da li je ova riba, ukoliko je konzumiramo, opasna po zdravlje ljudi.

Sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu su nam objasnili da je oduvek bilo parazita u ribi i da to nije ništa novo.

– Oduvek su postojali riblji paraziti. Međutim, nijedna od bolesti koje napadaju ribe, ne prenosi se na ljude. Postoji opasnost jedino u slučaju kada bi se konzumirala sveža riba – objasnio nam je Zoran Marković, profesor ribarstva na Poljoprivrednom fakultetu.

On je dodao da je riba koja zaražena parazitima nakon termičke obrade potuno bezbedna za konzumaciju.

– Kada se riba termički obrađuje, eliminišu se svi paraziti i riba je potpuno bezbedna za jelo. Riba se svakako pre pripremanja čisti i samim tim se izbacuju crvi. Oni se najčešće nalaze u unutrašnjim organima ribe, a po pravilu se jede meso – kaže Marković.

Lekari su dali sličan odgovor na pitanje kako riba zaražena parazitima utiče na zdravlje ljudi. Doktorka Nevena Dimitrijević nam je objasnila da je najvažnije ribu dobro obraditi termički.

– Najvažnije je ribu pre konzumacije dobro termički obraditi. Često se jede zamrznuta riba i u tom slučaju postoji rizik za razvoj bakterija. Te bakterije mogu biti fatalne za ljudski organizam – kaže doktorka Dimitrijević.

Ona je istakla da je takođe veoma važno da se riba priprema što pre nakon ulova.

– Savet je da u restoranima vodite računa o tome da ne jedete zamrznutu ribu. Ukoliko ulovite ribu i u njoj pronađete crve, nema razloga za paniku, samo je dobro termički obradite i riblje meso će biti potpuno bezbedno za ishranu – tvrdi doktorka.

Ipak, ukoliko se riba ne obradi dovoljno dobro, paraziti kod čoveka mogu da se nastane u plućima i da prouzrokuju upalu. Takođe, mogu da izazovu zapaljenje želudačne kese.

Ukoliko se paraziti nastane u ljudskom organizmu kao simptomi se mogu pojaviti dijareja i povraćanje. Lekari kažu da ne postoji lek, već da se paraziti iz ljudskog organizma odstranjuju hirurškim putem.

(Telegraf.rs)

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*