RIBA KAO DELIKATES

RIBA KAO DELIKATES

Riba kao delikates

RIBA KAO DELIKATES

Naš prijatelj i saradnik Viba često putuje na sever Evrope (Švedska, Norveška, Finska, …) sam ili sa svojim psom Torom i tamo u teškoj divljini lovi salmonidne ribe pastrmke, lipljane, zlatovčice, sigove i naravno losose (laksove). One ribe koje ne pusti pripremi i pojede.

Evo jednog jednostavnog recepta kako spremiti laksa bez kuvanja ili pečenja.

Priprema laksa u prirodi

Ja nemam frižider niti zamrzivač i zato će ulovljen laks biti pripremljen da se pojede ili biti pušten. Dva su načina pripreme, prženje u tavi ili stari vikinški način, sušenje na soli ili zasoljeni laks.
Filet očišćen od kostiju staviš u krupnu so, i ispod i preko, pospeš sa začinom „dild“, i iscjediš jedan limun na to sve. Zamotaš u foliju i držiš tako na što hladnijem mjestu oko jedan dan. U međuvremenu možeš provjeriti da se ne presuši previše. Treba da ostane mekan i malo, sasvim malo tečan. Očistiš od soli i to je to. Na cijeni je što crvenije meso laksa, ali vjerujem da se ovako mogu sušiti i druge vrste.

Riba kao delikates
Prijatno raja!

Osman Bejatović Viba

2 Comments on “RIBA KAO DELIKATES

    • Zamolio sam Vibu da nam odgovori šta je Dild začin.
      Evo odgovora:
      „Kopar – isjeckani svježi ili sušeni listovi….“. Kod nas se još zove i mirođija (op urednika)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*