Reportaža: Unica

Reportaža: Unica

Pozdrav Ivane, kao što sam obećao šaljem vam reportažu sa Unice.

Unica – Kraška rijeka koja nastaje iz dubokih podzemnih jama, protiče kroz brdima okruženo polje i nakon samo 18km svog toka se opet vraća u podzemlje i nestaje. Ponornica.

Jedan od najljepših i moram naglasiti najluksuznijih revira Slovenije, jako bogat potočnom pastrmkom i lipljanom. Dana 21. maja 2022. oko 6.00 h sa Jožetom se nalazim ispred našeg ribarskog doma (Rd Medvode), brzo prebacimo stvari u jedan auto i krećemo. Nakon pola sata vožnje iz okoline Ljubljane smo stigli na Unicu. Po samom ulasku na mjesto određeno za parking uz Unicu je kristalno jasno kakva klijantela lovi na Unici. (Parkirana su novija i skuplja auta sa reg. tablicama iz Italije, Austrije ili Njemačke.) Ne obazirujući se na detalje čim prije montiramo štapove, oblačimo se i ulazimo u prekrasnu prozirnu zelenu vodu rijeke Unice. (slika 1.)

Gdje god sam pogledao vide se jata i jata lipljana jako puno sitnijih potočnih pastrmki, dok one veće imaju svoj skriveni kutak pod žbunjem ili granama uz obalu (slika 2.).

Riba je jako osjetljiva i plašljiva što ovoj rijeci daje posebnu čar za loviti. Počeo sam sa raznim strimerima i imitacijama malih riba, pokušavao sam uhvatiti neku veću pastrmku, ali riba je toliko osjetljiva, a i voda je bila baš mala da jednostavno u trenutku kad sam vidio veću potočaru i ona je mene vidjela i pobjegla.

Padala je na vodu Majska muha i već oko 9.00 h riba je počela da se hrani na površini. Zanemario sam sve ostale načine mušičarenja i odmah počeo loviti na suhu muhu. Zbog jako krupnog lipljana sam počeo loviti na Fluorocarbon 0,13mm debljine, a od muha sam počeo sa raznim Majskim muhama, pa sa muhama na bazi paunovog pera (kočijaši, razbojnici i sl) pa do “cdc krilaša” od #16 – #18 veličine i ništa. Jednostavno riba pogleda muhu i vrati se na dno. Stavljam Fluorocarbon 0,10mm pa sve muhe opet jednu po jednu i na red je došla ta prava.
U Bosni tu muhu zovu Popov pas, prvi put mi je pokazao prijatelj Hrabren iz Konjica kad sam lovio kod njega na Neretvi. Muha čiji rep, noge i krila pravim od pera pijetla sa skalpa (boja crvena ili siva), a tijelo se namota sa bordo-ljubičastom svilom i porebri sa zlatnom žicom ili zlatnom svijetlećom trakicom. Sve to premažem za uv ljepilom da bi muha bila trajnija. (slika 3.)

Muha Popov pas

Prvi zabačaj prva riba. Drugi, druga. To sam čekao. Dan je bio prelijep, a napokon sam uživao i u ribolovu. Najveći lipljan taj dan mi je bio 47cm

Jože je uhvatio lipljana 51cm.

Ribe su jako borbene i lijepe. U Sloveniji vole reći za takve ribe ”Naturke”. Kasnije u gornjem, dosta manjem dijelu Unice sam super lovio na nimfu #16 fazanku nevelike potočne pastrmke i lijepe lipljane (slike 5., 6. i 7.)

Po završetku ribolova smo na brzinu pogledali donji dio Unice. Voda je dosta sporija dublja i uz “standardnu riblju ponudu” smo vidjeli i Štuku oko 80cm koja se skrivala u travi uz obalu.

Da, cijena dnevne karta je 99€ što je uz preopterećen revir vikendom jedina mana ove prelijepe rijeke.

Poslije ribolova smo po običaju otišli u ribarski dom kod Bude na pivo i najbolje lignje u Sloveniji i naravno prezadovoljni otišli kući.

Saša Mehmedika

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*