Reportaža sa reke Radike – otvor sezone

Reportaža sa reke Radike – otvor sezone

Nakon iščekivanja prvog februara kad počinje sezona za mušičarenje pastrmke u našoj “čudesnoj” zemlji Makedoniji, imao sam dva slobodna dana i rešio sam da mušičarim na našoj predivnoj reci – Radiki.

Nisam baš bio spreman, pa sam morao do 2 sata posle ponoći da vežem muhe, da proverim mušičarski pribor i da se spakujem. Ali zato sam bio psihički jako spreman i voljan da posle duže vremenske pauze mušičarim.
Ujutro, posle 130 kilometara puta stigao sam do spomenute reke Radike. Vreme je bilo odlično, voda mala i bledo snežne boje. Raspakovao sam i sklopio mušičarski pribor, obukao kombinezon i zakoračio u vodu za prvi put ove godine.

Nimfe koje sam koristio bile su Prince nymph na #12 i 14, Sunđeruša #12 i normalno fazanov rep #12 i 14 sa 4 i 4,5mm tungsten.

Bilo je nekoliko riba između 20 i 30cm, a onda je popodne počeo da duva južni, a nakon toga istočni vetar. Nije bilo rojenje tog dana i tako se mušičarenje završilo boreći se sa vetrom da potopim nimfe.

Drugi dan bilo je oblačnije vreme i ista priča sa sitnim ribama. Ista priča je bila sa istočnim vetrom i isti problemi sa spuštanjem nimfe do dna. U celoj toj muci otvorio sam mušičarsku kutiju i iz nju izvukao najtanju poljsku fazanku urađena po Davie McPhail receptu na #14 sa 4,5mm slotted tungsten. Bio sam na savršenom viru gde voda teče sa dubinom od oko 1,5 do 2m.

Zabacivao sam tako u borbi sa vetrom desetak minuta i od jednom “baaaaaam”, onaj tvrdi i lenji udarac. Ja sam kontrirao nesvesno i osetio sam moćno i sporo povlačenje, kontriranje sa druge strane konca. Znao sam da je u pitanju velika riba i polako sam je povukao prema najvećoj dubini vira gde sam mogao da je lakše izmorim i savladam, jer nije bilo prepreka. Borba je trajala oko 7-8 minuta sa nekoliko dobrih izvlačenja konca iz mašinice po 4 – 5 metara. Na kraju mrtva umorna pa sam je ubacio u meredov. Bila je to lepa riba od 57cm sa lepim pegama, prelepa borba i savršena uspomena. Nakon slikanja vraćena.

Opremu koje sam koristio:
– štap Vision Nymphomaniac Vision #3 10 ft
– Real Vision
– Tipet 0.14mm Sufix
– Nimfa poljski fazan jig14ka Dohiku sa 4,5mm tungsten.

Evo nekoliko slika sa ulovom i pejsaža sa lepe Radike.

Napomena za one koji bi voleli da odu do ove reke i mušičare, cena dnevne dozvole je 5eura ili 300den

Bistro svima

Goran Stojmenovski – Perun

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*