Replike riba ili prepariranje u stilu C&R

015 w

Replike riba ili prepariranje u stilu C&R

Zamislite situaciju kad ribolovite na nekom udaljenom mjestu gdje nema mogućnosti da se očuva trofejni primjerak ulovljene ribe ili na mjestu gdje se lovi samo C&R, a vi bi ipak htjeli imati trofej u vašem domu.

Voljeli bi ga gledati i podsjećati se na napete trenutke drila, skokove i pokušaje otimanja prevarene ribe, pa evo upravo to ovakav način «modernog prepariranja» i omogućava.

Ulovili ste ribu, slikali ste je premjerili i pustili, javite se meni ili nekom drugom tko se bavi izradom replika i imati ćete trofej i ako ste je pustili.

Primjer uzimanja otiska i pravljenja imitacije kalifornijske pastrve

001 w 002 w 003 w 004 w 005 w 006 w 007 w 008 w 009 w 010 w 011 w 012 w

Repliciranje riba nije jednostavan posao, samo oslikavanje obrađenog blanka bez lažne skromnosti graniči sa umjetnošću. Svaka je riba unikatna i ne postoje dvije iste kao što ne postoje ni u prirodi.

016 w

Prednosti repliciranja u odnosu na prepariranje ribe je višestruko. Kao prvo i osnovno: za izradu samog modela za repliciranje životom je «platila» samo jedna riba od koje se izradi osnovni kalup, a ne svaka ulovljena riba koja bi se preparirala. Riba je kopirana do zadnjih detalja i nema deformacija ukoliko preparator nije pogodio «liniju» ribe. Riba nije «napuhana» kao kada se obično uradi lutka za prepariranje na koju se navlači koža sa ljuskama. Dalje tu nema propadanja uslijed vremenskog utjecaja ili samog procesa prepariranja tj. sušenja kada je neminovno gubljenje mesne mase na ribi. Ne može se desiti da je napadnu i iznutra «pojedu kukci», a ukoliko se pri narudžbi priloži fotografija ribe, replikator može prenijeti vjerno i specifične boje ribe, ovisno da li je bio ulov u ljetnom ili zimskom periodu, da li se radi o ribi u mrijestu ili van njega. Prednost je i trajnost replike ili da kažem vječnost samoga trofeja, jer je izrađen od poliesterskih materijala, a boje i lakovi koji se koriste su čak i UV otporni.

Inače klasičnim prepariranjem se bavim unazad 10-tak godina (i dalje se bavim) po potrebi i zahtjevima klijenata, uz woodcarving, a repliciranjem riba sam zaokružio i podigao kvalitet prepariranja na jedan viši nivo nego što je do sada bilo klasično prepariranje.

Potočane pastrve:
021 w  023 w 024 w 017 w 018 w 019 w 020 w 025 w 026 w 027 w 028 w 029 w 030 w

Muzeji, galerije pa i privatne osobe polako preuzimaju ovaj način prepariranja, veći klijenti poput muzeja čak insistiraju da to u novim izlošcima bude isključivo replika, a starije izloške polako mijenjaju (zbog dotrajalosti i težeg održavanja) sa repliciranim ribama.

Trenutna mi je baza «repliciranih» riba negdje na oko 45-50 slatkovodnih vrsta i 10-tak morskih u nekoliko veličina i oblika kod češće traženih riba kao smuđ, štuka, som, …

Sama baza modela replika se konstantno proširuje i povećava.

Od prezentativnijih modela replika spomenuo bih soma od 215cm, tolstolobika koji je bio 65kg, štuku od 14kg, smuđa od 9kg, kečigu od 1,5kg, bucova od 5kg, …

013 w 014 w 031 w 032 w 033 w 035 w

A u izradi je i som od 2,75m dužine, nedavno ulovljen na ušću Drave u Dunav od strane ribara, a otkupljenog za naučne potrebe polj. fakulteta u Osijeku, kao i potočne pastrve sa Gacke dužina 65+ i 75+cm.
022 w

034 w

Više informacija o svemu ili narudžbe na mom facebook acountu Goran Mamuzić ili Gogo-ribolov. Kao i na webu gogoribolov.hr

Goran Mamuzić – Gogo

One comment on “Replike riba ili prepariranje u stilu C&R
  1. aleksandar kaže:

    Zdravo,

    moje ime je Aleksandar iz Makedonije sam, grad Prilep. Hteo sam da otvorim ribni restorant kod nas i hteo sam da pitam za naruzbu na nekih vrsta riba stuka, som , smuđ, itn.

    Kakve su cene sa vasom ribom i sa mojom i sve ostalo da mi objasnite, za sve informacije na email?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*