Reka Gradac

Reka Gradac
QD0031001
Gradac u jesen, foto Đera

Reportaža: GRADAC

O čistoći reke i lepoti kanjona Gradca nije potrebno mnogo pričati. Zadnjih godina sve većom popularnošću mušičarenja mnogi se uveriše zašto je Gradac ponos valjevaca i da ova rajska voda zaista postoji nadomak samog grada.

Gradac je jedna od najposećenijih salomonidnih reka u Srbiji. Veliki broj je i onih koji su iz znatiželje po prvi put raspucali strunu na njegovim obalama i ostali zavedeni u čudesni svet mušičarenja ulovom gradačke potočare.

Domaćih i stranih mušičara na Gradcu je sve više. Strast ovog sporta je mušičare dovela do obala Gradca čak iz Rusije, Kanade, Švajcarske, Francuske, Engleske, Amerike i Škotske.

roka
Saša Bencun – Roka

Neki su možda i u pravu kad kažu da su mušičari “čudaci”, ali ja sam mušičar i meni nije čudno čak i kad stranci otkriju deo svog krajolika iz mašte ili sećanja u gradačkim pejsažima. Lepota čistog i nedirnutog jednom dušom povezuje sve reke slične Gradcu, tužno je samo što je takvih reka sve manje. Mislim da su valjevci na vreme shvatili vrednost i značaj očuvanja ove reke.

Pre više od 25 godina o očuvanju ove izuzetne reke staralo se Udruženje za Zaštitu Reke Gradac. Ubrzo je ovo udruženje preregistrovano u Ekološko Društvo Gradac. Počele su prve akcije poribljavanja, čišćenja i zaštite ove reke . U oktobru 1986 godine Gradac je prvi put poribljen lipljenskom mlađi, ali na žalost to je i jedino poribljavanje ovom plemenitom vrstom. Kasnije je više puta poribljavan potočnom pastrmkom, ali za 25 godina i ta poribljavanja mogu se na prste prebrojati. Živopisan i autentičan Gradac svojim sadržajem je pružao mogućnost naučnim istraživanjima kao i edukacije iz oblasti ekologije, istorije, geologije, ihtiologije, etnomologije i mušičarenja. O ovoj se reci brinulo, ali se uvek od nje više uzimalo nego davalo. Zadnje dve godine nesuglasice u predsedništvu Ekološkog Društva Gradca finansijski su se nepovoljno odrazile na održavanje čuvarske službe i sredstava za poribljavanje. Sve pohvale čuvarima i pojedinim kolegama mušičarima koji su volontirajući prevazišli ove krizne periode. Pravi potez je bio i blagovremeno uveden režim ribolova “UHVATI I PUSTI”, a valjevski mušičari su upravo ti članovi Ekološkog Društva koji su to zahtevali. Na sreću za ovu reku i Ekološko Društvo je upravo veliki broj članova mušičara koje sve vezuje isti motiv – očuvati čistotu i prirodne lepote omiljene reke.

IMG_2722

Nedavno je Ekološko Društvo izabralo i dalo priliku novom rukovodstvu. Sadašnji predsednik je Ješa Erčić i potpresednik dr. Nenad Dimitrijević. Njihov početak angažovanja obeležila je donatorska večera u valjevskom hotelu “Grand”. Tom prilikom sakupljena su značajna sredstva. Brojni odziv uglednih gostiju potvrda je da su prepoznali i pomogli prave vrednosti, a Gradac to zaista zaslužuje. Evo nekoliko ulova iz protekle sezone. Pozdrav!

Ostale slike u galeriji na https://www.musicar.rs/gallery/fotografije-ulova-na-reci-gradac-2009/

Saša Bencun – Roka

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*