Reka Devlin – Irska

Reka Devlin – Irska

SAMSUNGReportaža iz Irske: DEVLIN DELIGHTS

Devlin je rijeka na sjeveru Dablina od nekih 20 kilometara dužine i ulijeva se u Irsko more kod gradića po imenu Balbriggan. Rijeku održava lokalni klub koji uz članstvo izdaje i dnevne dozvole. Na mnogim mjestima, ova rijeka je vrlo teško pristupačna, ali to uglavnom ne spriječava mušičare entuzijaste da dođu do svojih tajnih i samo njima znanih lokacija.

Najpopularniji dio je od tranzitnog mosta do ušća u more, na kojem sam i ja proveo par sati ranog aprilskog dana.

Dolazak

Stigao sam oko 11 sati prijepodne i oko pola sata posmatrao situaciju na vodi malo podalje od obale. Kao što je svima, koji su na sličnim vodama mušičarili poznato, divlje potočare su veoma plašljive i oprezne ribe. Neopreznim prilaskom vodi i pogotovo ako ne priđete skoro u puzećem položaju vrlo lako možete svoje šanse da svedete na minimum, pa i na samu nulu.

SAMSUNG
rijeka Devlin

Par stidljivih krugova na površini nije baš obećavalo mnogo kad je u pitanju suha muha, a i aphidi koji su se dizali sa vode, ovdje poznati i kao “Anglers curse” bili su suviše mali da bi ih ičim u mojoj kutijici mogao vijerno reprezentovati. No ipak odlučio sam se da probam novozelandskim stilom sa malom poljskom nimfom suspendovanom ispod crnog klinkhammera. Nakon pet – šest neuspješnih zabačaja i nakon nepovoljnog vjetra odlučio sam promijeniti taktiku. Red je bio za jednu od mojih omiljenih metoda na Irskim vodama, kombinacija nimfe i mokre muhe u north county stilu. Ipak će suve mušice morati da sačekaju malo obimnije “hach”- eve. Ovaj put na red je došla PTN nimfa (Pheasant Tail Nymph – fazanov rep) sa narandžastim hot spotom na vrhu i crni spider na dropperu.

Ulovi

SAMSUNG
Morska pastrmka

Drugi zabačaj i eksplozija. Ubrzan rad srca i moja četvorka pozamašno savijena podrhtava kao prut na vjetru. Nije ni čudo, jer nakon desetak minuta nadmudrivanja na površini se pojavila srebrna poluga u vidu moje prve ovosezonske morske pastrmke dužine od nekih 35cm (sudeći po dimenzijama moga štapa). Nakon par brzih fotografija pozdrav i doviđenja do nekog novog susreta – pa nazad u hladnu aprilsku vodu. Nepotrebno je reći, PTN je odradio posao (a i kad sam malo vratio film, ova nimfa je uvijek u ranoj sezoni davala dobre rezultate).

Nastavio sam naravno u istom stilu mjenjajući nimfu na vrhu par puta u sljedećih dvadesetak minuta i imao još četiri ribe ispod 20cm koje su nepotrebno je reći sve vraćene “to fight another day” kako bi ovdje rekli.

Sljedećih pola sata bilo je mrtvilo. Već sam razmišljao da polako krenem uzvodno i probam još malo iznad mosta, jer sve skupa sam imao par sati na raspolaganju, kad ponovo panika. Ovaj put štap se još više savio i puno teže sam kontrolisao ribu na štapu. Ne mogu vjerovati, još jedna morska pastrmka ovako rano u sezoni pomislih. Nakon podužeg nadmudrivanja, ovaj put na površinu je isplivala prekrasna potočara, nekoliko centimetara duža od morske, koju sam uhvatio ranije. Ovaj put zasluga je pripala crnom spideru, jednoj od mojih uopšte omiljenih muha (ja sam od onih koji se drže poslovice – da je jednostavnost majka savršenstva). Fotografisanje i još jedno zbogom. Odlučio sam da ostanem na ovom dijelu rijeke još malo vremena, što mi je ostalo za ovaj dan.

SAMSUNG
Potočna pastrmka

Na žalost ništa se više nije dešavalo nakon toga, ali to mi uopšte nije uticalo na raspoloženje, koje mi je ovaj prelijepi aprilski dan priredio. Otišao sam sa vode sa osmjehom na licu, koji samo ribar – mušičar može da shvati i mojom ovisnošću o mušičarenju smirenom, bar za neko vrijeme.

PTN nimfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Crni spider
SAMSUNG
rijeka Devlin
SAMSUNG
Lijepa potočna pastrmka iz rijeke Devlin

 

Piše: Dario Račić

 

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*