Ravnjak (Bistrica)

Ravnjak (Bistrica) izvire ispod Pećarca na dodiru krečnjačke mase i škriljaca u podlozi. Gornji dio toka dug je oko 2km, zove se Suvoravnjak. Ime je dobio po tome što tokom cijele godine u njemu nema vode, već presušuje. U njemu ima vode tokom jeseni i proljeća, za vrijeme otapanja snijega na Sinjajevini. Glavni izvor, (vrelo), Ravnjaka izvire ispod puta Mojkovac – Đurđevića Tara. To je zapravo sistem koncentrisanih vrela koja izbijaju iz krečnjačkih blokova u neposrednoj blizini istoimenog motela. Od ovih vrela, do ušća u Taru, dužina toka iznosi oko 3,5km.

U Ravnjak se sa lijeve strane ulijeva potok Ljevak dug oko 2,5km. On dijeli selo Bistricu na dva dijela. Prosječna izdašnost vrela je oko 1.000 lit/s Ravnjak u svom donjem dijelu prima i nekoliko manjih pritočica koje mještani nazivaju “makve“.

Ravnjak se može pohvaliti velikom količinom ribe, prirodno je mrijestilište za svu ribu iz Tare. Tako se u njemu mogu naći i kapitalni primjerci kako potočne pastrmke, tako i mladice i lipljena, čija veličina često doseže i kapitalne dužine.

Po prvi put od ove godine biće mušičarski revir, po sistemu uhvati i pusti.

Ivica Rajković je ovih dana lovio Lipljane na Ravnjaku

U Ravnjaku se može loviti isključivo uz dnevnu dozvolu.

Petar D. Vučinić-Rop

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*