Raste potrošnja ribe u Srbiji

Raste potrošnja ribe u Srbiji
ribnjak
Ribnjak – foto: Danko Ćuk

Raste potrošnja ribe u Srbiji

VOJVODINA PODSTIČE IZGRADNJU RIBNJAKA

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji postoji 14.600 hektara šaranskih i 17 hektara pastrmskih ribnjaka. Međutim, prema podacima ribarske privrede, ove površine su za 30 odsto veće od ovih podataka,

a razlog su ribnjaci koji zvanično nisu registrovani, kao i činjenica da je poslednjih godina izgrađeno više malih porodičnih, šaranskih i pastrmskih ribnjaka o čijoj proizvodnji takođe nema zvaničnih podataka.

U 2008. godini u Srbiji je proizvedeno 10.847 tona ribe, dok je prosečna potrošnja po stanovniku između pet i sedam kilograma.

Sekretar Grupacije za ribarstvo PKS mr Mirjana Miščević ističe da u Srbiji raste potrošnja ribe, uz naglasak da se povećanje proizvodnje ne može ostvariti bez rasta proizvodnje ili uvoza. Po njenim rečima, neophodna je i pomoć države u procesu uvođenja HACCP sistema. Mirjana Miščević tvrdi da je visok deficit u spoljnotrgovinskom bilansu ribe i prerađevina od ribe. Prema njenom mišljenju, enormni rast uvoza ribe i prerađevina od ribe ukazuje Vladi Srbije i resornim ministarstvima da je neophodno ulagati u ovu proizvodnju.

Tan2012-10-31_1410806_1-620x350
Prosečna potrošnja ribe po stanovniku Srbije je između pet i sedam kilograma.

Potpredsednik Grupacije za ribarstvo profesor dr Zoran Marković smatra da je usvajanjem Zakona o stočastvu, juna 2009. godine gajenje riba prešlo u nadležnost Ministarstva poljoprivrede, dok je loše što je ribarstvo otvorenih voda i dalje ostalo u nadležnosti Ministarstva zaštite životne sredine i prostornog planiranja. Treba učiniti napore kako bi se kompletno ribarstvo prenelo u Ministarstvo poljoprvirede Vlade Srbije.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u toku ove godine objaviće konkurs za izgradnju i rekonstrukciju ribnjaka, za čega je planirano 137 miliona dinara. Ovaj novac će se dodeliti kao podsticaj za profesionalno organizovana i pravno utemeljena preduzeća za proizvodnju ribe. Kriterijumi, osim pravnih normi, zahtevaju čiste imovinske odnose i kadrovsku opremljenost ovakvih preduzeća. Prošle godine od 35 prijavljenih ribnjaka na konkurs uslove je zadovoljilo samo 15.

Agroservis.rs

Loading

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*