Raj za mušičare

staza 5

Raj za mušičare
Vrbas u Donjem Vakufu

Smaragdno zelene vode Vrbasa, sa obiljem salamonidne ribe i nedirnuti prirodni okoliš pravi su raj za zaljubljenike u ribolov. Prepoznali su to i u FIPS-MOUCHE – u dodjeljujući domaćinstvo Svjetskog prvenstva u mušičarenju za 2015. godinu gradovima na rijekama Vrbas, Pliva, Sanica i Sana.

Jedna od prvih staza za mušičarenje u Bosni i Hercegovini je revir kojim gazduje SRD ”Vrbas” Donji Vakuf. Ova takmičarska staza proteže se kroz uže gradsko jezgro, u dužini od 3.000 metara. Na njoj je 1997. godine održano i Prvo prvenstvo Bosne i Hercegovine u mušičarenju. Gazdovanje na vodama za SRD ”Vrbas” Donji Vakuf znači i redovnu brigu o ekološkom aspektu rijeke i njene okoline, podizanju prateće infrastrukture za potrebe kako ribolovaca, tako i svih zaljubljenika u rijeku Vrbas, kao što su ribarske staze, odmorišta, izletišta i sl.

revir 3 revir 2 revir 1 staza 1 staza 4 staza 2

Svake godine donjovakufski ribolovci tradicionalno izlaze na obale rijeka i priključuju se eko-akcijama čišćenja vodotokova, pravljenju ribarskih staza, odmorišta, izletišta itd. Na komercijalnom reviru za mušičarenje, u gradskoj zoni, trening je dozvoljen samo priborom i mamcima za mušičarenje i režim “uhvati i pusti”, osim kalifornijske pastrmke koju je dozvoljeno poneti. Ostavljena je mogućnost otkupa kapitalnih primjeraka, po tržišnoj cijeni.
Vode o kojima skrbi donjovakufsko ribolovno društvo obiluje ribom mladicom, potočnom pastrmkom, potočna zlatovčicom, lipenom i kalifornijskom pastrmkom, a ima i staništa ciprida (škobalj, klijen i mrena). Redovno poribljavanje rijeke Vrbas, posebno gradskog revira, doprinosi održavanju bogatstva ribljeg fonda, koji predstavlja pravi izazov za svakog sportskog ribolovca, ali i rekreativca.

ulov 2 ulov 1 ismet vezuje ulov 3 ulov 4 ulov 5 staza 3

SRD “Vrbas” Donji Vakuf osnovan je daleke 1957. godine. U prvim decenijama postojanja članovi „Vrbasa” imali su velikih uspjeha u bacačkim disciplinama, a najveći uspjeh bilo je osvajanje Kupa Maršala Tita. U postratnom periodu bili su neprikosnoveni u disciplini „troboj“ sa nekoliko osvojenih prvih mjesta u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji. U posljednje vrijeme sve se više donjovakufskih ribolovaca okreće mušičarenju i postižu zapažene rezultate.

Rijeka Vrbas: Tok rijeke Vrbas dug je 192km, sa izvorištem na planini Zec, n.v. 1.780m, a ušće je kod Srbca, n.v. 93m, tako da je ukupna visinska razlika 1.687m. Glavne pritoke Vrbasa su: Pliva, Ugar, Vrbanja i druge manje riječice

SRD „Vrbas“ Donji Vakuf

One comment on “Raj za mušičare
  1. Djordje Skoric kaže:

    Jedna od mojih ‘tihih patnji’, VRBAS, sada Gornji, jer je sa Bočcem devastiran na zalost. Sta moze covjek, samo Bistro svima ljudi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*