Raj za mušičare

Raj za mušičare

staza 5

Raj za mušičare
Vrbas u Donjem Vakufu

Smaragdno zelene vode Vrbasa, sa obiljem salamonidne ribe i nedirnuti prirodni okoliš pravi su raj za zaljubljenike u ribolov. Prepoznali su to i u FIPS-MOUCHE – u dodjeljujući domaćinstvo Svjetskog prvenstva u mušičarenju za 2015. godinu gradovima na rijekama Vrbas, Pliva, Sanica i Sana.

Jedna od prvih staza za mušičarenje u Bosni i Hercegovini je revir kojim gazduje SRD ”Vrbas” Donji Vakuf. Ova takmičarska staza proteže se kroz uže gradsko jezgro, u dužini od 3.000 metara. Na njoj je 1997. godine održano i Prvo prvenstvo Bosne i Hercegovine u mušičarenju. Gazdovanje na vodama za SRD ”Vrbas” Donji Vakuf znači i redovnu brigu o ekološkom aspektu rijeke i njene okoline, podizanju prateće infrastrukture za potrebe kako ribolovaca, tako i svih zaljubljenika u rijeku Vrbas, kao što su ribarske staze, odmorišta, izletišta i sl.

revir 3revir 2revir 1staza 1staza 4staza 2

Svake godine donjovakufski ribolovci tradicionalno izlaze na obale rijeka i priključuju se eko-akcijama čišćenja vodotokova, pravljenju ribarskih staza, odmorišta, izletišta itd. Na komercijalnom reviru za mušičarenje, u gradskoj zoni, trening je dozvoljen samo priborom i mamcima za mušičarenje i režim “uhvati i pusti”, osim kalifornijske pastrmke koju je dozvoljeno poneti. Ostavljena je mogućnost otkupa kapitalnih primjeraka, po tržišnoj cijeni.
Vode o kojima skrbi donjovakufsko ribolovno društvo obiluje ribom mladicom, potočnom pastrmkom, potočna zlatovčicom, lipenom i kalifornijskom pastrmkom, a ima i staništa ciprida (škobalj, klijen i mrena). Redovno poribljavanje rijeke Vrbas, posebno gradskog revira, doprinosi održavanju bogatstva ribljeg fonda, koji predstavlja pravi izazov za svakog sportskog ribolovca, ali i rekreativca.

ulov 2ulov 1ismet vezujeulov 3ulov 4ulov 5staza 3

SRD “Vrbas” Donji Vakuf osnovan je daleke 1957. godine. U prvim decenijama postojanja članovi „Vrbasa” imali su velikih uspjeha u bacačkim disciplinama, a najveći uspjeh bilo je osvajanje Kupa Maršala Tita. U postratnom periodu bili su neprikosnoveni u disciplini „troboj“ sa nekoliko osvojenih prvih mjesta u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji. U posljednje vrijeme sve se više donjovakufskih ribolovaca okreće mušičarenju i postižu zapažene rezultate.

Rijeka Vrbas: Tok rijeke Vrbas dug je 192km, sa izvorištem na planini Zec, n.v. 1.780m, a ušće je kod Srbca, n.v. 93m, tako da je ukupna visinska razlika 1.687m. Glavne pritoke Vrbasa su: Pliva, Ugar, Vrbanja i druge manje riječice

SRD „Vrbas“ Donji Vakuf

1 Comment on “Raj za mušičare

  1. Jedna od mojih ‘tihih patnji’, VRBAS, sada Gornji, jer je sa Bočcem devastiran na zalost. Sta moze covjek, samo Bistro svima ljudi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*