„Raj“ je konačno otkriven!

„Raj“ je konačno otkriven!

Nova-Gvineja,-foto-5

„Raj“ je konačno otkriven!

Naučnicima je pošlo za rukom da pronađu i dokumentuju svih 39 vrsta legendarnih rajskih ili božijih ptica, za koje se verovalo da se hrane rajskom maglom. Posle 18 ekspedicija okončana je istraživačka misija, koja će značajno doprineti očuvanju prirode na Novoj Gvineji.

Pre devet godina dvojica naučnika su započela neobičnu misiju: Da budu prvi koji će pronaći i dokumentovati svih 39 vrsta legendarnih rajskih ptica. Posle 18 ekspedicija i preko 39.000 fotografija njihova misija je ispunjena.

Rajske ptice.jpg

Na Novoj Gvineji kenguri se penju na drveće, a leptiri veličine frizbija lepršaju kroz prašumu po čijem tlu bauljaju sisari koji legu jaja.

Žabe imaju neobične noseve, a reke su pune živopisnih riba duginih boja.

Rajska ptica.jpg

Pa ipak, nijedno od ovih čuda prirode sa Nove Gvineje ne očarava naučnike u toj meri kao stvorenja koja je Alfred Rasel Valas, prirodnjak iz 19. veka, nazvao „najčudesnijim i najlepšim pernatim stanovnicima Zemlje“ – rajske ptice.

Trideset devet vrsta živi samo na Novoj Gvineji i nekoliko okolnih područja, no, i pored višedecenijskih istraživanja još niko nije uspeo da ih vidi sve.

Sve je počelo 2003. godine kada su Edvin Skols, ornitolog sa Kornelovog instituta, i Tim Laman, biolog i fotograf, postavili sebi za cilj da dokumentuju sve postojeće vrste rajskih ptica.

Za to im je bilo potrebno više od osam godina i 18 ekspedicija, po nekim od najegzotičnijih predela naše planete.

Pomoću fotografija, video-snimaka i zvučnih zapisa, Skols i Laman uspeli su da zabeleže načine udvaranja i druge oblike ponašanja koji su do sada bili nepoznati nauci.

Rajske ptice 2.jpg

Rajske ptice su ekstremni primer Darvinove teorije o polnoj selekciji. Ženke biraju partnera prema određenim spoljašnjim karakteristikama i time povećavaju šanse da se te osobine prenesu i na sledeću generaciju.

Obilje hrane i nedostatak grabljivaca na Novoj Gvineji omogućili su pticama da prosperiraju i svoje atraktivne karakteristike toliko razviju da ih čak i objektivni naučnici smatraju apsurdnim.

Rajske ptice 3.jpg

Blistavo perje se u Aziji već hiljadama godina ceni kao ukras. Lovci koji su ih u 16. veku prvi put pokazali Evropljanima, često su im kidali krila i noge da bi naglasili lepotu perja.

To je izazvalo verovanje da je reč o božijim pticama, koje lete nebesima bez sletanja, a hrane se rajskom maglom.

Rajska-ptica,-foto-4.jpg

A u 21. veku Laman i Skols su odlučili da ptice fotografišu iz ugla iz kojeg ih nikad niko nije video.

Njihov rad će značajno doprineti očuvanju prirode na Novoj Gvineji, gde su ptičja staništa do sada bila zaštićena samo zahvaljujući tome što su nepristupačna i daleka.

Nova-Gvineja,-foto-5.jpg
Preuzeto: rts.rs

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*