Puštena u rad najveća solarna elektrana u Srbiji

Puštena u rad najveća solarna elektrana u Srbiji

solaris-energy-solarni-park

Puštena u rad najveća solarna elektrana u Srbiji

Ministar rudrastva i energetike Aleksandar Antić pustio je danas u Kladovu u rad najveću solarnu elektranu u Srbiji u koju je domaći investitor uložio tri miliona evra.

Antić je istakao da Kladovo posle najveće Hidroelektrane Đerdap danas dobija i najveću solarnu elektranu u Srbiji, čime ta opština postaje veliki proizvođač električne energije.
„Ovo je veliki dan za Kladovo i investitora Solaris enerdži i za celu Srbiju i ukupan energetski sistem zemlje“, rekao je Antić i najavio da će država i dalje podržavati ulaganje u obnovljive izvore energije.
On je podsetio da Srbija sada proizvodi 21% struje iz obnovljivih izvora energije, a da ćemo do 2020. godine morati da dobijamo 27% zelene energije od ukupne potrošnje struje.

hsgjsaharjrs-600x337
Ovakvi projekti su značajni za dostizanje tog cilja, rekao je ministar i dodao da su obnovljivi izvori energije budućnost i da će biti jedan od prioriteta resornog ministarstva i Vlade Srbije.
Solarna elekrana u selu Velesnica u opštini Kladovo smeštena je na 4,5 hektara zemljišta, a ukupna površina solarnih panela je 13.600m2.
Ukupna snaga elektrane je 2MW, a danas je pušten u rad drugi blok elektrane, dok investitori najavljuju da će graditi još dva bloka te elektrane u koju će uložiti dodatnih tri miliona evra. (http://www.solarisenergy.co.rs/)
Video o elektrani:
http://www.tanjug.rs/videodet.aspx?galID=145635

Preizeto: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*