PUPA R.P.

Pupa web 13

SBS: PUPA R.P.

U delu sezone koja je pred nama, ova mušica koju ću vam prestaviti kroz etapnu izradu, doneće vam mnogo lepih trenutaka na vodi, a nadam se i kapitalne primerke vaših ulova. Zamislio sam je kao zrelu pupu tricoptera mada mislim da imitira još puno toga u vodenoj masi. Sa ovom muvom uspešno ćete loviti pastrmku, lipljena, mrenu, klena, …..

Lovite kotrljajući je po dnu puštajući je da je vodena struja nanese u vidokrug ribe ili dajte joj život i naglo je dižite sa dna ka površini vode. Pumpajte je kroz srednje slojeve vode ili nešto sasvim novo, sve to doneće vam agresivne napade riba.

Od materjala vam je potrebno:
Udica: 10,12,14,16
Otežanje: tungsten perla odgovarajuće veličine primereno veličini udice kao i olovna žica.
Osnovni konac: svetlo žuti
Zadak: fluo narandžasti flos
Rebra: zlatna lameta
Telo: bledo žuti dabing (farbana poddlaka zeca)
Hot-spot: crveni svetlucavi dabing
Noge: CDC
Opršje: tamno braon dlaka vidre ili nesto slično

Krenimo sa izradom
Na odgovarajuću udicu postavite tungsten perlu, a udicu postavite u čeljusti stege fot.1. Sa par namotaja olovne žice otežajte dodatno mušicu fot. 2, zatim osnovnim koncem uradite početni čvor na telu udice fot.3. Kod luka udice pričvrstite narandžasti flos fot. 4, njime uradite sa par namotaja narandžasti zadak mušice koji treba da ribi da signal da se radi o zreloj pupi tulara fot.5. Pričvrstite parče zlatne lamete kojom ćete kasnije porebrati mušicu fot.6. Od bledo žutog dabinga obmotanog oko niti osnovnog konca uradte telo mušice fot.7. Zlatnom lametom porebrajte mušicu kao na fot.8. Sada upredite malo ajs ili holo crvenog dabinga oko niti osnovnog konca i dobijenom niti namotajte par namotaja na taj način dobićete deo kragne fot.8. Od CDC pera fot.9 postavite i koncom učvrstite nekoliko niti kao na fot.10 koje će nam imitirati noge, antene i deo svučene košuljice kod mušice fot.11. Kada to uradite, ponovo oko niti osnovnog konca uvrtite malo tamno braon dlake vidre ili nekog drugog dabinga i njime oformite grudi i glavu vaše mušice fot. 12. Ovaj kontrast, kod muva, svetlo – telo tamne grudi ribi daje siguran signal da se radi o sočnim pupama tulara. Uradite završni čvor na mušici i višak konca odsecite. Dobićete vašu mušicu kao što je na fot 13.

Pupa web 01

Slika 01

Pupa web 02

Slika 02

Pupa web 03

Slika 03

Pupa web 04

Slika 04

Pupa web 05

Slika 05

Pupa web 06

Slika 06

Pupa web 07

Slika 07

Pupa web 08

Slika 08

Pupa web 09

Slika 09

Pupa web 10

Slika 10 – CDC pero

Pupa web 11

Slika 11

Pupa web 12

Slika 12

Pupa web 13

Slika 13 – Gotova imitacija pupe

Ne štedite ovu muvu nego njome lovite maksimalno i uživajte u ulovima.

Berićetnu jesen vam želim. Vidimo se na vodi!

tekst, foto, izrada Radojica Popović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*