Promjena filca na cokulama

Promjena filca na cokulama

glava web

Promjena filca na cokulama

Prošlo je nešto vremena kako nismo ništa radili, pa smo se ponovo malo zaradili. Otišao mi je filc na cokulama. Na Simmsovim Freestone cokulama promjenio sam filc koji je bio potpuno uništen. Pošto nam je sigurnost na prvom mjestu, namontirao sam i Tungsten karbidne bodlje (studs).

Puno se ljudi žalilo da originalne Simmsove bodlje ispadaju iz cipela, pa sam tražio i našao alternativu. Ove su se bodlje vrlo dobro pokazale na testovima. U jednu su cipelu stavili Simmsove bodlje, a u drugu ove, posle nekoliko testnih ribolova 50% Simmsovih bodlji je ispalo, a ove su sve ostale na svom mjestu.
Pošto sam naučio, da na žalost nikome ne možeš vjerovati, testiraću ih sam, pa vam javim kakvi su rezultati.

studs web
Bodlje (studs)

Kako promjeniti filc?

Pa prvo se treba malo oznojiti. Sa oštećenih cokula je najprije potrebno skinuti oštećeni filc. To se najlakše napravi Olfa nožem – skalpel. Kad ste filc skinuli dolazi najbolji dio. Sa brusnim papirom skinite sve tragove ljepka koji su ostali, ako to radite zimi biće vam fino toplo, a ljeti – možete zamisliti. Kad završite “ugrijavanje” – čišćenje šmirglom, očistite đon sa alkoholom, da vam ne bi filc ostao u vodi.

Filc (možete ga nabaviti u ribolovačkim dućanima) i đon namažite posebnim ljepkom (ja upotrebljavam Savanol TA sa utvrđivačem) i ostavite 15 do 30 minuta, zavisi od temperature radnog prostora. Nakon toga spojite filc i đon i ostavite da se suši barem jedan dan. Pošto je filc univerzalne veličine, znači veći od vaših cipela, na redu je obrezivanje. Najlakše ćete to uraditi (opet) Olfa nožem.

cokule web2 cokule web1

Sad je vrijeme da stavimo Tungsten bodlje. Skoro svaka firma ima posebno oruđe (alat) za uvrtanje. Ako budete kupovali Simmsove ili bilo koje druge poručite i taj specijalni ključ ili ćete imati velikih problema kod uvrtanja.

cokule web3 cokule web4

Za montažu bodlji ima više različitih šema. Za nezahtjevne vode sa puno šljunka i malo kamenja se koristi 10 bodlji na cipelu, a za teže vode sa puno kamenja do 14 bodlji na cipelu.

Postavitev za lahke vode
Šema rasporeda za lakše vode
postavitev za težke vode
Šema rasporeda za teže vode

Najbolje da nađete šemu koja vam naviše odgovara, stavite je na papir, a onda markerom markirajte mjesta bodlji na vašoj cipeli. Na kraju uvrnite bodlje u Filc (ili vibram) i pravac na pecanje.

cokule web
Cokule koje su reparirane i s novim filcom i bodljama!

Bistro!

Marko Nahtigal

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*