Prijatelji su “krivi” što sam mušičar

Prijatelji su “krivi” što sam mušičar

prpa web2

Prijatelji su “krivi” što sam mušičar
Intervju – Evropski prvak Željko Prpić

Prije svega veliki pozdrav za urednika časopisa Mušičar g-dina Ivana Korhnera koji mnogo ulaže na polju edukacije i promocije mušičarenja i ekologije na prostorima bivše Jugoslavije.

prpa web6

– Predstavite se našim čitaocima: lični podaci i čime se još bavite pored FF. Ko je “krivac” što volite mušičariti? Prvi počeci. Ko vas je naučio pecati?
Zovem se Željko Prpić, rođen sam 09.02.1981 godine u Jajcu od oca Zorana i majke Slavke Prpić. Živim i radim u selu Pljeva, Šipovo, pored najljepše rijeke na svijetu, rijeke Plive. Krivac koji je probudio ribara u meni je naravno moj otac Zoran. Sa njim sam veoma rano počeo ribariti, sa nekih 7 godina. Kada je riječ o fly fishingu sve se desilo prije nešto više od osam godina, a glavni krivci su moji prijatelji (mogu ih tako nazvati ) iz Novog Sada iz tkzv “Dvorske škole”. Na prvom mjestu, po srcu je tu naravno pokojni čika Ljubiša Stambolija (od kojeg sam kupio prvi štap, posle dugog nagovaranja da se prebacim na fly fishing), te Jan Janković, Željko Babić iz Švedske (mnogo uticao na mene) kao i urednik časopisa Mušičar Ivan Korhner, čika Rudi – Rudolf Grgić i naravno Aco Ivanović – EFFA master. Pecati sam naučio od svih po malo. Samouk sam, mada sam mnogo vremena provodio gledajući Jana Jankovića i zbog toga zavolio ribolov nimfom, koju i danas preferiram.

prpa web1

– Koju od tehnika i taktika primenjujete kod pecanja. Pribor i oprema koju koristite i preporuka za mlade. Ima te li sponzore? Koje su vam omiljene muhe ili grupe muha. Pravite li muhe na koje lovite?
Kada govorimo o tehnici i taktici koju koristim, najefikasniji je češki sistem u takmičarskom smislu, mada je on malo poremetio čari mušičarenja. Za mušičarenje koristim LOOP opremu, jer oni imaju veoma kvalitetne štapove i šnjure, kao i odjeću, ali bih istakao novi LOOP – ov štap EVOTEC MF od 9 stopa, #5. Sa tim štapom sam se takmičio, a njega sam posudio od Luva Lapalajnena, zastupnika LOOP-a za BiH. Mladima bih preporučio da se što pre počnu baviti ovom vrstom ribolovom, ali da si nađu prave učitelje.
Sponzora za sada još nemam, ali se nadam saradnji sa LOOP om. Isključivo pecam na svoje muhe, a najdraže su mi naravno nimfe, koje uvijek pravim sa mnogo žara.

prpa web3prpa web8

– Mušičarenje s obale, iz vode ili sa plovila. Omiljeni tereni na kojima pecate. Kada najviše volite biti na vodi (mesec, doba dana, ujutro, po danu ili naveče)? Dosadašnji najveći uspesi, ulovi i opis ulova u mušičarenju.
Lično preferiram pecanje sa obale, kada pecam za svoju dušu, jer svaki ulazak u vodu narušava prirodnu cijelinu. Najviše vremena provodim na rijeci Plivi, mada često obilazim i druge rijeke, jer radim kao ribolovni vodič, a i takmičim se. Najbolji period za mušičarenje je naravno mjesec maj i kraj oktobra, a jutarnji sati znaju biti veoma lovni, pa njih i preferiram, dok još riba nije napadnuta. Od ulova mi je najdraži lipljen sa Plive (grban, Danilo) od 53 cm, mada je bilo i malo većih i pastrmka oko 4 kg takođe sa Plive. Obe su upecane mojim nimfama. Svim početnicima bih preporučio da sa ljubavlju uđu u ovaj ribolov i biće potpuno zadovoljni.

prpa web9

– Šta mislite o pokretu C&R, mušičarskim revirima, ekologiji i zaštiti životne sredine?
Pokret C&R je nešto najbolje što se moglo napraviti i desiti u ovom ribolovu. Maksimalno treba poštivati to pravilo. Mi na ovim prostorima imamo velike potencijale sa mušičarskim revirima na našim prelijepim rijekama, da je šteta to ne iskoristiti. Kada govorimo o ekologiji i zaštiti životne sredine onda tu imamo problem. Žalosno je, ali istinito da svijest kod pojedinica nikad neće dostići nivo razuma. Imamo problema sa očuvanjem onoga što imamo, a da ne znamo cijeniti, dok to, ne daj Bože, izgubimo jednog dana. Iskreno se nadam da se to neće nikada desiti.

prpa web4
prpa web10

– Koji je vaš klub? Koliko dugo se takmičite? Vaši dosadašnji uspesi na takmičenjima i kupovima? Takmičenja u inostranstvu. Postoji li interes za takmičenje u vašoj državi? O ligi i protivnicima na takmičenjima.
Takmičim se u mušičarenju za sportsko ribolovno društvo Šipovo, skoro šest godina, i za to vrijeme je bilo 10 medalja i par pehara, a najveća je došla kao vrhunac u septembru 2010. kada sam na evropskom prvenstvu postao pojedinačni prvak Evrope u mušičarenju. U našoj zemlji vlada veliko interesovanje, a imamo veoma dobre takmičare što pokazuju i rezultati sa takmičenja. BiH je zauzela 4. i 7. mjesto na evropskom prvenstvu, a 10. na svjetskom u Poljskoj. Takmičenje u našoj ligi je uvijek napeto, a to će tek pokazati naredne godine, jer se počelo da ulaže više novca u opremu i to će sigurno pokazati velike rezultate, u premijer ligi BiH i na takmičenjima u inostranstvu.

– Da li se nešto promenilo u vašem životu, od kada ste postali prvak?
Od osvajanja titule šampiona Evrope je mnogo stvari krenulo na bolje, više poznanstva, mnogo poziva na druženje širom Evrope i naravno najveći uspjeh je mnogo poziva od strane mladih da ih učim mušičarenju. Obučavam četiri mlada ribolovca koji žele da se bave mušičarenjem, ali i meni i njima nedostaje opreme. Za naš skroman budžet ona je skupa. Nadamo se svi boljem.

SAMSUNG DIGIMAX A403

prpa web7
25k1n9h

– U ime svih čitalaca sa prostora EX YU hvala na datom intervjuu i puno uspeha u životu, na takmičenjima i dobro zdravlje.

Još jednom veliki pozdrav za urednika, koji se na ovaj način bori za očuvanje svega što je lijepo u mušičarenju. Pozdrav za sve pretplatnike i čitaoce najboljeg časopisa na našim prostorima i sve ljubitelje prirode. BISTRO!

prpa web5

Razgovor vodio i pripremio: Ivan Korhner, urednik lista Mušičar

1 Comment on “Prijatelji su “krivi” što sam mušičar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*