Predstavljanje: Amel Turko

Predstavljanje: Amel Turko

Moja ribolovna priča počinje tako što sam išao sa babom (ocem) u ribolov, provodeći dane kraj vode. Vremenom kada sam stekao već neke znakove da bi mogao baviti ribolovom, babo mi je kupio prvi štap koji je bio varaličarski al’ ne dugo nakon toga dobio sam mušičara 5/6 (ne sijećam se marke) što mi se posebno dopalo.

Ta vrsta ribolova me je najviše zarazila. Prolazile su godine loveći pastrmke i lipljene u rijekama Fojnici, Lašvi i Vrbasu i manjim potocima u okolini Fojnice. U zadnjih par godina sam odlučio da počnem praviti svoje vlastite imitacije “baja” što je dalo još veći apetit i čin da se bavim mušičarenjem (FlyFishing).
Danas uspiješno pravim imitacije do veličine #20 nimfe i površinske mušice do #18 koristim ih za svoju upotrebu, a neke i prodam.

Lep ulov lipljena – opis. Ustajem rano oko 6h odlučim da idem na moju dražu lokaciju u Fojnici. Dolazim na odredište vežem dvije nimfe red tag #14 i klasičnog fazana #16. Zabacujem par puta i osjetim par blagih udaraca. Ne dugo nakon toga ponovo osjetim vibraciju i povlačim kontru, kreće prava akcija. Borba je trajala oko 4 minute, jer je bio jak brzak i taj dio rijeke je bio “na njegovu stranu” al’ na svu sreću sam ga izvukao, uslikao i vratio u rijeku Fojnicu to je bio jedan od lipljena, naših matičnjaka u Fojnici. Mjerenje je pokazalo da je dužine 47.5cm.

Lepa fotografija lipljena koji je ulovljen i vraćen, C&R!
Lipljeni

Sad da ne pišem o mušicama i opremi to po meni nije zanimljivo, poslat ću par slika imitacija koje pravim.

Kolaž nekih imitacija koje radim
Tereni na kojima lovim

Moja najveća pastrmka ulovljena je ujedno kad sam krenuo pecati 2015 u proljeće. Mušica je bila #14 “kudelja” sa smeđom prošarom, na prvu kada sam vidio da je mušica potonula to je toliko pljusnulo da sam se sav “ukipio” i povlačim kontru te gledam dešavanja, ništa joj nisam mogao, samo što sam puštao po malo da se šnjura izvuče, borba je sigurno trajala nekih 10 minuta. Nakon toga stavljam je u meredov i slikam par puta i vraćam je ponovo u revir.

Pomalo se i takmičim. Ovo je nagrada za osvojeno Prvo mjesto na memorijalnom kupu “Arijan Stanišić“ Fojnica, rijeka Dragača, BiH 14.08.22.

Prvo mjesto na Memorijalu 2022.

Bistro

Amel

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*