Pravljenje dabinga od krzna zeca

Pravljenje dabinga od krzna zeca

Sam svoj majstor je najbrži način da dođeš do materijala.
Jedan zekonja jednako je gomila materijala. Maska i noge sam stavio na sušenje. Prvo treba imati sreće da neko „utregeri“ ispred tebe zečinu, kad već sam ne možeš. Pokupio sam ga i poneo, te sredio kod kuće. Nisam pravio slike dok sam šišao i gulio zeca.

Divlji zec

Max (Milan Gradinac iz Vlasenice, moj drugar) me je nasavjetovao šta da radim sa zecom i krznom i dobio sam na kraju odličan dabing.

Od alata je potrebno imati nož, makaze, makazice, mixer (el.mlin za kafu), soli i nešto starih novina (kartona) za odlaganje šapa i maske zeca koje smo usolili, te kesice u koje ćete stavljati gotov dabing. Flomaster da pišete šta je šta u kesici.

Kožu sa ubijenog zeca možeš da oguliš kompletnu (lako se guli), pa da je uštaviš ili da kao što sam ja ovaj put uradio – ošišaš samo dlaku. Skidaš prvo dlaku, pa poddlaku. Odsjekao sam jedan dio kože da pravim trake za zonkere (vrsta strimera op. Urednika)

A boje i kvalitet?

Na leđnom djelu kože je sivo-braon boja (martovka, zečije uvo, …), na bočnoj strani i oko repa siva dlaka (adams, nimfe, …), prema stomaku i oko vrata i zadnjih nogu braon dlaka, ili što bi moj drugar Ilija Nešković rekao “boje meda” (caddis). Stomak je bjele boje, pogodan za bojenje. Jedan dio dlake samo miksao sa vrlo malo poddlake, to ću da koristim za torax na imitacijama. Što više staviš u mix poddlake to bude finiji dabing. U mlin pre mixa možeš da dodaješ ice dubbing, sintetiku, druge dlake, … pa da dobiješ dabing koji ti odgovara. Može se naknadno mešati osnovni dabing s nekim drugim da bi dobili odgovarajući po boji i kvalitetu te teksturi.

Uši i masku sam ogulio i usolio, to ću da uštavim i sačuvam za kasnije. Nogice sam takođe odvojio i ostavio na sušenje. Sve u svemu jedan zec gomilu materijala daje.

A tek meso kada se izvadi nakon dana u pajcu, pa pripremi za gurmanski lovački ručak

Pozdrav Ivane i bistro. Želim ti uspješan početak sezone.

Darko Lazić

Loading

1 Comment on “Pravljenje dabinga od krzna zeca

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*