Potok Lipnica

Potok Lipnica

Potok Lipnica

Potok Lipnica je prva desna pritoka reke Save posle sotočja reka Save Dolinke i Save Bohinjke. U reku Savu se uliva u blizini sela Ovsiše. Potok Lipnica svoje vode pridobiva sa severozapadnih padina planine Jelovice.

Tu su tri potoka kao glavne pritoke koje se ulivaju u potok Lipnicu. Levi potok Grabnarica i desni potoci Rečica i Kroparica.

Lipnica je krasan i bogat ribolovni revir na kojem je mušičarenje jedini dozvoljeni oblik ribolova i to sa udicom bez kontra kuke. Dodatno otežavanje predveza nije dozvoljeno. Maksimalna dužina mamca (veštačke muhe/nimfe/strimera) je 7cm. Lipnica je isključivo pod režimom »ulovi i pusti«. Lovni termin je od zore do mraka (sat vremena pre izlaska sunca i sat vremena nakon zalaska sunca).

Lovni deo potoka Lipnice je od prvog većeg jeza iznad sela Kamna Gorica, pa sve do ušća u reku Savu. Gornji deo Lipnice skriva predivne potočne pastrmke koje dele svoj prirodni prostor sa kalifornijskom pastrmkom. Srednji deo toka Lipnice je više bogat sa kalifornijskom pastrmkom, ali moguće je uloviti i kakvu veću potočnu pastrmku. U donjem toku pored kalifornijske i potočne pastrmke moguće je uloviti i po kojega lipljena. Potok Lipnica je veoma bogat prirodnom ribom i ako se poribljava to je uglavnom riba iz uzgojnih potoka. Ovde je najzastupljenija »divlja riba«.

Najlakši ribolov je kada je vodostaj malo povišen mada i po višem vodostaju je potok Lipnica veoma bistra. Uglavnom je vodostaj prilično nizak. Lipnica kao niska i u većini godine izuzetno bistra voda spada pod zahtevnije i tehničke vode. Za uspešan ribolov potreban je pravilan pristup vodi. Tako da mušičarski početnici ako ih ne posluži početnička sreća prvih nekoliko ribolova na Lipnici će biti za njih lepa šetnja, a sa pravilnim pristupom verovatno i dobra mušičarska lekcija.

Od mušica se koriste sve standarne mušice jednako kao i na Savi i drugim tipičnim salmonidnim vodama. Naoružajte se klasičnim mušicama gde ćete veličinu mušice prilagoditi godišnjem periodu kada lovite. Od pribora vam ne trebaju jače klase. Čak wt5 je ovde i više nego što vam je zapravo potrebno. Prema mom nekom višegodišnjem iskustvu za ovaj tip vode štap u klasi wt3 i dužini od 8′ do 9′ bi bio idealan jer ćete najviše loviti nimfom pretraživanjem džepova, ali postoje i predivni momenti za suhu mušicu i u tom periodu ja uglavnom koristim full flexy glass wt4 u dužini 7’7“.

Lipnica je predivan mušičarski potok, izazov i večna škola za svakog mušičara. Svojim prirodnim ambijentom svakog zaljubljenika u prirodu će uvek iznova i iznova oduševiti svojom jednostavnom lepotom.

Cena dnevne dozvole za goste je 46€, a sa tom dozvolom možete također loviti i na svim delovima reke Save koji su pod upravom našeg ribolovnog društva Radovljica u Sloveniji.

Sebastian

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*