Polarizacija i polaroid

Polarizacija i polaroid

Polarizacija i POLAROID naočale

Normalne naočare za sunce samo zatamnjuju pogled. Polarizovana stakla visokog kvaliteta poboljšavaju Vaš pogled. Evo zašto:

 polaroid_Eye-Street

Sunčeva svetlost putuje u svim pravcima. Kada se reflektuje sa horizontalne površine kao što je asfaltni put ili voda, svetlost često postaje teško polarizovana na horizontalnoj ravni.

 4.1-Eye

Vertikalna svetlost je korisna za ljudsko oko. Ona omogućava da vidimo boje i kontraste, dok koncentrisana horizontalna svetlost stvara odbljesak, koji nam onemogućava da vidimo i tada možemo biti u potencijalno opasnoj situaciji (npr. za volanom).

 4.2-Eye

Polarizovana stakla sadrže vertikalni filter koji efikasno blokira horizontalno svetlo čime dozvoljavaju samo korisnoj vertikalnoj svetlosti da dopre do oka, stvarajući na taj način pogled bez odbljeska sa prirodnim bojama i kontrastima.

Eliminišući odbljesak sa vode, polarizovana stakla olakšavaju ribolov na više načina. Prije svega omogućavaju pogled kroz vodu zbog čega je lakše uočiti ribu, kao i pratiti mamac (nimfu, strimer, …). Drugi razlog je što omogućavaju nesmetano praćenje suve mušice ili plovka na površini vode, pogotovo na većim daljinama. Zamislite samo situaciju kad pratite mušicu na površini vode koja svetluca kao ogledalo. U toj situaciji je vrlo teško na vreme reagovati ili uošte i primetiti uzimanje mušice, a da ne spominjemo napor u očima koji se javlja. Dakle, pored pogleda bez odbljeska potrebne su nam i prirodne boje, smanjeno naprezanje očiju i 100% UV zaštita. Zbog svega toga kvalitetne polarizovane sunčane naočare su postale deo standardne opreme ribolovca, a posebno ribolovca koji se bavi mušičarenjem.

Pola_Sunglasses_neg web

„Polaroid“ sunčane naočare

Istorijat – Dr. Edvin Land, osnivač Polaroid korporacije rođen je 1909 godine i od malih nogu bio je opčinjem svetlošću. Njegova fascinacija kaledioskopima i stereoskopima, kombinovana sa željom da se igra sa svetlom i kontroliše ga, dovela je Edvina do otkrića prvog sintetičkog polarizovanog materijala za komercijalnu upotrebu. Ovo otkriće desilo se 1929 godine i nije bilo jedino. Dr. Land je tokom svog života registrovao 535 patenata. Polaroid korporaciju osnovao je 1937. godine i prvi par naočara je prevazišao sva očekivanja do kraja te dekade. Tražnja je bila visoka i proizvodnja se proširila izvan granica Amerike u Evropu i Aziju. Polaroid je nastavio sa istraživanjima i tako je došlo do stvaranja prvog instant fotoaparata na svetu koji je osvojio tržište 1948.godine. Upravo ovaj proizvod je proslavio Polaroid i učinio ga poznatim u celom svetu. Međutim, pored njega ova kompanija je proizvela i druge značajne proizvode kao sto su: instant film za x zrake, vojni uređaji za noćno posmatranje i drugi. Tokom tok produktivnog i inovativnog perioda Polaroid je zaslužio reputaciju najinovativnije fabrike svog vremena.

O „staklima“ – Polaroid polarizovana stakla prave se od velikog broja funkcionalnih elemenata koji su pažljivo spojeni kako bi se postigao optički proizvod visokog kvaliteta.

Polaroid_9-functional_LensElements

 

Osnovni element sendviča polaroid „stakala“ (napravljenih od posebne vrste plastike) je polarizovani filter koi se nalazi u centru. Sa obe strane ovog filtera nalaze se UV absorberi koji blokiraju 100% štetnu UVA, UVB, i UVC radijaciju. Nakon ovog dolazi sloj koji naočarima daje čvrstinu, a za njim sledi sloj koji ne dozvoljava da se lako izgrebu.

Nošenje POLAROID  polarizovanih naočara za sunce znači:

  • pogled bez odbljeska
  • čiste kontraste
  • prirodne boje
  • smanjeno naprezanje očiju
  • 100% UV zaštita
polaroid_desert_high
Pogled bez naočara

                                   

polaroid_desert_low
Pogled sa naočarima

Svi ovi faktori doprinose nadprosečnom optičkom komforu, dopuštajući povećanu koncentraciju. Oni takođe izdvajaju Polaroidova stakla visokog kvaliteta iznad mnogih drugih proizvođača polarizovanih filtera. Polaroid sunčane naočare predstavljaju izvrstan proizvod s mnogobrojnim koristima za korisnika. Posebno je korisno nositi ih u ribolovu, na plaži, tokom vožnje, na snegu.

p8958
model p8958
02801
Model 02801
p4019
Model p4019
p8921
Model p8921
P8901D web
Model P8901D

Od ove godine web prodavnica „Sportski RIBOLOV“ (www.sportskiribolov.co.rs) uvrstila je POLAROID naočare u svoju ponudu, tako da su postale dostupne i ribolovcima sa naših prostora.

 

Loading

2 Comments on “Polarizacija i polaroid

  1. Ja koristim već tri godine model P8901D. Pokazao mi se funkcionalnim, jer ga mogu staviti preko dioptrijskih naočala. Odlične – lagane su i imaju gumu koja ide oko glave, pa ne mogu spasti. Odlično anuliraju odbljesak na vodi! Preporuka!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*