Područje Đerdapa se od 10. jula 2020. nalazi na UNESCO svetskoj listi geoparkova

Područje Đerdapa se od 10. jula 2020. nalazi na UNESCO svetskoj listi geoparkova

Područje Đerdapa je, odlukom Izvršnog saveta Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) od 10. jula ove godine, upisan na listu UNESCO Global Geoparks i proglašen prvim geoparkom u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Na ovom plenarnom zasedanju Izvršnog saveta UNESCO, potvrđena je odluka Saveta za globalne geoparkove o izboru Geoparka Đerdap za jednog od 15 novih geoparkova u svetu.

Geopark Đerdap se prostire na površini od 1.330 kilometara kvadratnih, obuhvatajući izvanredne lokalitete i fenomene geološkog karaktera.

“Proglašenje područja Đerdapske klisure i njenog zaleđa – delova planinskih masiva Kučaj i Miroč, za prvo područje u Srbiji koje upisano na listu UNESKO Globalna mreža geoparkova, rezultat je višegodišnjeg rada i angažovanja državnih organa i stručnjaka”, ocenjuje se u saopštenju.

Ministarstvo zaštite životne sredine je 2014. godine pokrenulo inicijativu za uspostavljanje geoparkova u Srbiji.

Krajem 2015. godine formiran je Radni tim za uspostavljanje geoparka Đerdap, koji je u skladu sa Operativnim uputstvom UNESCO Global Geopark Network uradio Aplikacioni dosije, koji je preko Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO dostavljen Sekretarijatu UNESCO Global Geoparks.

Geopark Đerdap je uspostavljen na osnovu Sporazuma o saradnji između Ministarstva zaštite životne sredine, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, JP „Nacionalni park Đerdap“ i opština Golubac, Majdanpek, Kladovo i Negotin, kojim je predviđeno da JP “NP Đerdap” bude nosilac aktivnosti Geoparka.

Sa: https://www.nationalgeographic.rs/vesti/15499-podrucje-djerdapa-se-od-10-jula-nalazi-na-unesco-svetskoj-listi-geoparkova.html

Priredio za Portal Mušičar IK

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*