Počinje lociranje divljih deponija na Fruškoj gori

Počinje lociranje divljih deponija na Fruškoj gori

pocinje_lociranje_divljih_deponija_na_fru__koj_gori

Počinje lociranje divljih deponija na Fruškoj gori

Projekat udruženja „Fruškać“ omogućiće lociranje svih deponija, a potom i njihovo saniranje čime će se pomoći očuvanje prirodnih lepota, a između ostalog i izvora, vodopada, potoka i 16 veštačkih jezera koji se nalaze u Nacionalnom parku „Fruška gora“.

Nezadovoljni stanjem u oblasti zaštite životne sredine, aktivisti udruženja „Fruškać“ su krenuli u borbu protiv divljih deponija i kreirali veb sajt „Čista posla“, putem kojeg posetioci Fruške gore na jednostavan način mogu da pošalju informacije o kritičnim tačkama Nacionalnog parka na kojim nesavesni građani ostavljaju smeće i tako doprinesu uklanjanju deponija.

„Na Fruškoj gori postoji više od zaštićenih vrsta biljaka i barem tri plastične kese za svaku njihovu stabljiku. Prilazi Nacionalnom parku iz svih sela su u zaista lošem stanju, a posetioci na putu do ulaza u park vide bar dve divlje deponije i pregršt smeća. Legalna deponija u Beočinu je udaljena od parka svega 900 metara, a sa nje se otpad širi dalje po Fruškoj gori. U rešavanje ovog problema moramo da se uključimo svi, od vlade i opština do ekoloških organizacija i turističkih društava. Ovo nije slika koju želimo da gledamo iz dana u dan i kojom želimo da dočekujemo goste“, naglašava Nikola Arežina, predsednik udruženja „Fruškać“ i autor projekta.

pocinje_lociranje_divljih_deponija_na_fru__koj_gori-1On dodaje da su poboljšanje infrastrukture odnošenja i recikliranja otpada, oštrije kaznene mere, sprovođenje zakona, edukacija i nagrade za najsavesnije građane ključ za rešavanje ovog problema.

Platforma „Čista posla“ je osmišljena tako da svaki posetilac Nacionalnog parka može da uključi GPS na mobilnom telefonu, fotografiše deponiju i fotografiju sa geo koordinatama pošalje na e-mail adresu udruženja. Nakon odobrenja fotografije, lokacija otpada se prikazuje na interaktivnoj mapi na sajtu, a nadležnim komunalnim službama u jednoj od deset opština zaduženim za čišćenje Fruške gore šalje se obaveštenje o mestu na kom se nalazi otpad.

Nakon što smeće očiste, komunalne službe o tome informišu pokretače projekta, a lokacija deponije se uklanja sa mape.

pocinje_lociranje_divljih_deponija_na_fru__koj_gori-2Cilj sajta je da skrene pažnju na gorući problem Fruške gore i pomogne opštinskim službama u njegovom rešavanju. Osim što će redovno beležiti i osvežavati podatke o divljim deponijama, aktivisti udruženja će na svaka tri meseca dostavljati izveštaj medijima, ministarstvima, opštinama i turističkim organizacijama, a na taj način će se i meriti efikasnost institucija u rešavanju ovog problema.

Arežina je sa projektom „Čista posla“ pobednik prošlogodišnjeg Kluba Superste, namenjenog talentovanim pojedincima koji žele da svoje društveno korisne projekte razviju u dugoročno održiva i kompletna rešenja, a za šta dobijaju novčanu i mentorsku podršku. Program Superste Erste Banka realizuje od 2007. godine, a potpuno nov, moderan oblik razvijen je 2015. godine u saradnji sa Fondacijom Dokukino.

Nezavisno, dobrovoljno, nevladino i neprofitno udruženje Fruškać, pokrenuto je 2015. godine samoinicijativom entuzijasta i zaljubljenika u prirodu, sa ciljem očuvanja kulturnih, istorijskih i prirodnih vrednosti Fruške gore i od svog nastanka deluje doprinosom volontera i zaljubljenika u prirodu.

Sa: http://www.nationalgeographic.rs/zagadjene-vode-srbije/9099-cuvajmo-zivotnu-sredinu-pocinje-lociranje-divljih-deponija-na-fruskoj-gori.html

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*