Plava zunzara

Plava zunzara

zunzara gotova

Plava zunzara

Sve češćom upotrebom sintetičkih materijala, u izradi veštačkih mušica, došla mi je ideja da pomoću tvrdog silikona napravim klenovu omiljenu hranu u letnjim mesecima „plavu zunzaru“.

Za izradu ove mušice potreban je sledeći materijal:

a) lakovi za nokte u crvenoj, crnoj i plavoj boji,
b) udica u odgovarajućoj veličini, ja sam koristio Gamakatsu model F15 veličine 12,
c) super epox (dvokomponentni lepak),
d) upaljač i
e) pištolj za topljenje tvrdog silikona. Slika br. 1.

sl.1
sl. 1

Postupak izrade:

Postavimo udicu u stegu i pažljivo nanesemo, kada se pištolj dovoljno zagrejao, kap zagrejanog silikona na vrat udice. Ukoliko je potrebno da bi se lepo oblikovao dodatno ga zagrejemo upaljačem. Veoma je važno da u toku hlađenja silikona rotiramo stegu, da bi se ravnomerno rasporedio i ohladio oko udice. Na ovaj način smo formirali abdomen mušice sl. 2. Na isti način formiramo toraks i glavu mušice sl. 3. i sl. 4. Da bi napravili nogice plave zunzare iztisnemo zagrejani silikon na parče mokrog papira, da se ne bi zalepio, i sačekamo par minuta da se ohladi sl. 5. Zatim upaljačem zagrejemo vrh tog parčeta silikona i blagim pritiskom na toraks lepimo, a zatim od tela izvlačimo i oblikujemo nožice. Višak materijala, nakom hlađenja, odsecamo makazicama sl. 6. Na sl. 7 se vidi oblikovano telo sa nožicama. Lakom za nokte obojimo abdomen, toraks, nožice i glavu mušice sl. 8. Da bi učvrstili krila koristimo super epox. Jednu kap sa gornje strane toraksa sl. 9. Zatim pastavimo krila u odgovarajući položaj i sačekamo da se epox stegne.

sl.2
sl.2
sl.3
sl.3
sl.4
sl.4
sl.5
sl.5
sl.6
sl.6
sl.7
sl.7
sl.8
sl.8
sl.9
sl.9

Upotrebom lakova drugih boja i korišćenjem (mušičarske) neograničene mašte, ovim načinom izrade mušica možemo veoma uspešno imitirati druge kopnene insekte kao i sve razvojne faze vodenih.

sl.10
sl.10

Dobijamo realističnu imitaciju plave zunzare izuzetne lovnosti, kvaliteta i trajnosti sl.10. Bistro!

 

Ivan Bogdanović (bogiivan@gmail.com)

Loading