Platnene futrole za transport štapa i montiranog čekrka na njemu

Jedna od najvažnijih stvari kod mušičarenja je kako preneti štap od kuće do terena gde ćemo loviti ribu, a da to bude sigurno po nas i opremu!

Pri kupovini štapovi dolaze upakovani u originalnu futrolu koja može biti plastična ili metalna i tada je štap najsigurniji kada je u njoj. U njoj ga čuvamo u kući ili već gde čuvamo opremu, donosimo u auto i čuvamo do mesta gde ćemo loviti. Tu futrolu ostavljamo kod kuće ili u autu, a kako dalje? Evo nekih rešenja!

Komplikovno je rastavljati sistem (mušičarski štap na kome je montiran čekrk i provučena struna kroz provodnike, navezan predvez i muha na podvezu) i vraćati štap ponovo u futrolu pri svakoj promeni mesta pecanja. Kada se ide peške i na kraće distance to i nije toliki problem, jer se štap ne mora rastavljati ili se rastavi, pa se takav nosi u ruci.

Problem je kada je drugo mesto daleko, pa se ide autom ili nekim drugim prevozom (čamac, brod, …). Tada se štap i ostatak opreme mora rastaviti i spremiti na sigurno, jer se puno lomova štapova i oštećenja opreme dešavaju baš tada.

Može se nositi i u posebnim platnenim futrolama s prostorom za čekrk, ali se mora rastaviti. Materijal je kordura, dok je čvrsti deo od plastike!

Skoro svi proizvođači opreme za mušičarenje imaju u ponudi i krute futrole obložene platnom sa mestom za čekrk. Postoje one za jedan ili dva štapa sa čekrcima.

Otvaranje i zatvaranje je pomoću patent zatvarača bočno, po sredini ili sa strane.
Štapovi su u tim futrolama sigurni od udaraca, lomova i oštećenja, a lako se mogu iz futrole uvesti u funkciju!

Prave se za dvodelne (retko), trodelne i četvorodelne mušičarske štapove sa montiranim čekrcima na njima.

Priredio Ivan Korhner
Fotografije: Arhiva Mušičara i internet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*