Planinski centri Srbije – Zlatar

Planinski centri Srbije – Zlatar

zlatar uvacko jezero web

Planinski centri Srbije – Zlatar

Planina Zlatar nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, iznad Nove Varoši, udaljena oko 270km od Beograda. Okružena je rekama Lim, Uvac, Mileševka i Bistrica, a najviš vrh je Golo brdo (1627m).

U imenu planine Zlatar sažeta su sva njena svojstva: mirisne livade i bistra jezera okružena omorikama i brezama, spoj mediteranske i planinske klime, maksimalan broj sunčanih dana, blagotvorni vazduh obogaćen terpentinom i ozonom, beskrajni vidici… Zato je i proglašen za vazdušnu banju.

Planina Zlatar po morfologiji, klimi i biljnom pokrivaču odnosno autentičnoj prirodi, svrstava se u značajne turističke regije, u kojoj se mogu razvijati sportsko-rekreativni, izletnički, zdravstveno-lečilišni, lovni, kongresni, ekskurzivni i turizam na selu.

zlatar web1

U zimskom periodu gostima je na raspolaganju ski-staza dužine 800m, sa ski-liftom dužine 420m, koji se nalazi 200m od hotela “Panorama”. Postoji mogućnost
iznajmljivanja ski opreme.

Nedaleko od planine Zlatar može se posetiti kanjon reke Uvac, naseljen reliktnom ptičijom vrstom na Balkanu –beloglavi sup. Ovaj prirodni rezervat, kao ekološko područje zbog interesantnosti pejzaža, bistre vode bogate ribom i mogućnosti splavarenja i foto-turizma privlači pažnju mnogim turistima.

Moguće je mušičarenje na rekama i jezerima u predivnoj i netaknutoj prirodi!

zlatar web

Tri veštačka jezera Zlatarsko, Uvačko i Radoinjsko, kao i manastiri Mileševa i Banja, crkve brvnare u Kućanima i Radijevićima upotpunjuju turističku ponudu planine Zlatar.

Uvačko jezero
Na Rastokama, mestu gde se Uvac rastakao u dva rukavca, a meštani sela između Javora i Zlatara ga brodili, sredinom sedamdesetih godina prošlog veka oglasile su se mine. Neimari su podizali treću branu u srcu plahovitog pešterskog delije. Izgradnjom zemljane brane od 110 metara (najviša u Srbiji) stvoreno je jezero dugo 27 kilometara sa 212 miliona kubika vode, koja pokreće agregat snage 36 megavata i proizvodi godišnje 70 miliona kilovat časova struje.
Na obalama ovog jezera nalazi se najveće stanište beloglavog supa na Balkanu. Ovom jezeru pripadaju i čuveni meandri reke Uvac. Jezero je prebogato raznim vrstama ribe, a svuda okolo se pruža prelep pogled.

Zlatarsko jezero
Zlatarsko jezero ili jezero Kokin Brod je veštačko jezero u dolini Uvca. Nalazi se između planina Zlatara na jugo-zapadu i Murtenice na severo-istoku., 10-15km od Nove Varoši. Jezero ima površinu od 7,25km², a dugačko je od 15km do 23km. Nastalo je 60-ih godina izgradnjom koja je pregradila reku Uvac kod Kokinog Broda. Brana elektrane je visoka 83 metra i najveća je zemljana brana izgrađena u Evropi, a nivo jezera zbog nje varira i do 45m.
Zlatarsko jezero je treće po veličini u Srbiji posle Đerdapskog i jezera Perućac na Drini. Ovo jezero je plovno svojim najvećim delom a vožnja čamcem po ovom jezeru predstavlja jedinstven doživljaj.

Radoinjsko jezero
Radoinjsko jezero predstavlja kompenzacioni basen za hidroelektranu Bistrica i odlikuje se stabilnom obalskom linijom, sto znaci da su amplitude vodostaja neznatne tokom godine. Obalska linija je dugačka 25 km, a najveći deo jezera leži u klisurastom delu doline Uvca, sa vodom u kojoj tokom leta preovlađuju zeleni tonovi providnosti do 3–4 m. Priobalni pojas Radoinjskog jezera i njegov neposredni sliv izgrađeni su od čvrstih stena (serpentini, dijabaz–rožnaci), te je spiranje materijala neznatno i predstavlja najzanimljiviji očuvani deo Prirodnog rezervata I kategorije, Uvac.

Izvor: Srbija travel

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*