Pijavice na ribama

Pijavice na ribama

pijavice na kalifi naznaceneSvako proleća, na ribama koje ulovimo vidimo pijavice. Njih nekada na ribama ima i do deset komada, posebno kada se riba ulovi na mirnijem delu vode. Kako je riba u to vreme blizu dna u kojem žive pijavice, one se pričvrste na telo ili peraja ribe. Ribe znaju s proleća ući u jaku struju vode da se čiste od pijavica.

Dok prihvatate ribu pijavica sa nje zna preći na ruku ribolovca. To nije opasno i ne treba paničiti. Lako se odstranjuju.

Pijavice su nametnici poput crva, koja su poznata po specifičnim sisaljkama na oba kraja tela. Oni su hermafroditi, što znači da imaju duple polne organe. Oko 90% svih poznatih pijavica se hrani krvlju različitih životinja, uključujući i čoveka. Tokom sisanje krvi u ranu ubrizgavaju anti-coagulants koje sprečava zgrušavanje krvi. Tokom hranjenja mogu izvući količinu krvi do 5x težine svoga tela od žrtve. Kada se nasisaju krvi pijavice se odlepe o žrtve. Rana, koji su napustili zbog anti-coagulants više krvari nego što je uobičajeno – ali se ovaj efekt gubi za nekoliko sati.
Zalepljene pijavice uklanjamo noktom tako što se počešemo po koži. Bilo koji drugi način uklanjanja (paljenjem, žarom od pikavca, sirćetom, sapunom, gaziranim pićem, …) nije siguran, jer pijavica prije odleplivanja izbljuje krv natrag u ranu, koja se može inficirati. Ranu tada isprati s čistom vodom i zaštititi zavojem.

pijavice na kalifi Vlado

www.ribiska-druzina-bled.si (prevod)

Dodatak: Otvor sezone 2023. ulovio nekoliko pastrmki koje su na telu i perajama imale pijavice

Ovih dana aprila 2024. je Božo Osolin bio na mušičarenju i ulovio kalifornijsku pastrnku sa puno pijavica na telu

https://www.facebook.com/1400713532/videos/1126589938580774/

Loading

1 Comment on “Pijavice na ribama

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*