PEŠ (Cottus gobio)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PEŠ (Cottus gobio)

Lokalni nazivi: popin pampur, glavoč, kapič
Max. dužina: do 12cm.
Max. težina: do 150g.
Vreme mresta: februar do maja

Opis i građa:
Naraste do 12cm, telo mu je golo i valjkasto. Ima veliku i spljoštenu glavu sa tupom njuškom i širokim ustima. Telo mu je prekriveno sluzavom materijom, sive boje sa pegama.

 

Pes web

Trbuh mu je sivo-bele boje. Grudna peraja su mu velika i lepezasta, leđno je dvodelno, od koga je prvi deo bodljikav. Trbušna peraja nikad ne dosežu do analnog otvora.

Pes web3

Navike, stanište, rasprostranjenost:
Živi u salmonivnim vodama, u našoj zemlji živi u sva tri rečna sliva, od najnižih delova pa sve do regiona pastrmke, na kamenitoj podlozi. Danju se krije pod kamenjem, a u lov izlazi noću. Udicu sa glistom često zagrize u večernjim satima.

Pes web2

Razmnožavanje:
Mresti se u februaru, martu, aprilu i maju, kada ženka odloži oko 100 komada jajašaca ikre, koja se lepi na kamenje. Embrion se u jajnim opnama razvija 2-3 nedelje i za to vreme ih mužjak čuva. Jaja su velika, u dijametru imaju 2 do 2,5mm. Kada se previše namnoži u pastrmskoj vodi, desetkuje ikru i mlađ, ali ni pastrmka mu ne ostaje dužna. Peš traži peskovito ili šljunkovito dno, tj. ona mesta na koja pastrmka odlaže ikru.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nekada se lovilo na živog ili mrtvog peša, ali je sada zabranjeno! Peš se često imitira (vobleri, sunđerasti peš, silikonski peš, strimeri, mudler minow, …)  i na njega se love predatori u salmonidnim vodama! Odličan mamac za pastrmke i mladice, mada ga love i lipljani!

Priredio IK/onlineMušičar
Foto: Arhiva Mušičara i internet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*