Pehovi s muhama na vodi

Pehovi s muhama na vodi

Pehovi s muhama na vodi

Verovatno vam se barem nekada desilo da u žurbi koju muhu staviti i vezati na tipet, da je nehotice ispustite u vodu, da vam ispadne kutija u vodu, da vam se muha razveže, da pukne udica na kojoj je vezana imitacija ili da izgubite vašu omiljenu kutiju s muhama.

Ako je mušica koja vam je ispala suva lako ćete je uhvatiti, ako ne stojite u brzaku. Ako je to pak nimfa ili otežani strimer; oni po pravilu odmah padnu na dna, a tada ih je skoro nemoguće naći!

Alat za pridržavanje imitacije, pre vezivanja i vađenje iz kutije

Posebno je teško kada vam se to desi ako stavljate muhu (nimfu) koja tada radi, a vi imate samo jednu u toj veličini i boji! Tada je bolje malo odmoriti, pa opet krenuti u ribolov. Pušači zapale, da se malo smire, a nepušači otpiju gutljaj ili popiju malo vode.

Umetnički prikaz peha koji vam se s kutijom punom mušica može desiti na vodi. Young

Zbog toga je dobro imati neki magnetić na sušaču mušica gde ćete je privremeno odložiti pre vezivanja, ili hvatač mušica, ili je zakačite u sušač. Posle kada pripremite sve za vezivanje je lepo uzmete i vežete siguran čvor.

Sušač mušica s delom koji je magnetičan

Kuriozitet je i veliki peh ako kutiju s muhama izvrnete svojom nespretnošću i one se sve prospu u vodu. Tada je brzina veoma bitna. Treba ih brzo skupiti dok ih voda ne odnese. A ako su to nimfe, onda je baš problem!

Vetar koji duva na vodi, takođe zna praviti probleme. Otvorite kutiju s muhama i baš tada dune vetar i puno njih odleti. Da bi to sprečili koristite kutije u kojima su mušice sigurne ili imaju magnetne držače.

Kutija kojoj je na jednoj strani magnet

Problem zna biti i prsluk i torbica, ako niste zatvorili džep nakon uzimanja kutije s muhama iz njih, pa vam ona može ispasti tokom premeštanja ili kada se krećete po vodi kada lovite. To zna baš biti problem ako imate jednu, pa vam ispadne i izgubite je. Čuvar Gile na Gradcu mi je pričao da je nalazio kompletne kutije s imitacijama, na staz(ama)i kuda se kreću mušičari ili na obali reke.

Sledeći veliki problem je kada vam se muha ili nimfa na vodi razveže ili se razbuca, zato što nije dobro vezana ili ju je riba svojim uzimanjem (zubićima) oštetila, pa se više ne može koristiti. Zbog toga uvek treba imati barem još jednu ili više imitacija istog oblika i veličine. Pa kada ih pravite ili kupujete uvek imajte to na umu!

Razbucane i razvezane imitacije

Veliki problem je ako vam pukne udica na imitaciji koju koristite. Ribe je uzimaju, a vi nijednu ne možete zakačiti. Proverite u kakvom je stanju vaša imitacija. Ovo se zna desiti, posebno ako mokru (tek skinutu s tipeta) mušicu vratite u kutiju, a da je pre toga niste osušili! Na mestu gde je mušica u kutiji, udica korodira i oslabi, pa je prvi veći otpor slomi! Ta korozija se skoro ne vidi!

Slomljena udica imitacije

Sve ove probleme možete rešiti tako što ćete pažljivo rukovati s mušicama, sušiti ih i voditi računa o njima, kada i kako ih postavljate na tipet, sušač ili ih vraćate u kutiju.

Neka vam torbe i džepovi na prsluku budu uvek zatvorene.

Bistro na vodi! Uživajte u mušičarenju i prirodi!

Priredio Ivan Korhner
Fotografije: Arhiva Mušičara i internet

Loading

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*