Pastrmke divlje kao vjetar

Pastrmke divlje kao vjetar

cj i riba 2Intervju: Charles Jardine

Čarls Đardin (Charles Jardine [izg. Ćalz Đadin, oba duga a]) je slikar, novinar, učitelj, muzičar. Gotovo da je previše toga, a iznad svega je mušičar. Njegov otac Aleks (Alex) je takođe bio poznati slikar i ribolovac. Čarlsova slava u svijetu savremenog britanskog mušičarenja je neprevaziđena, a poznato je ime i van britanskih obala, pogotovo u Americi.

Takmičio se za Englesku, izumio mnoge poznate i komercijalno dostupne mušice, napisao i ilustrovao mnoge knjige o mušičarenju (ko nije čuo za Sodezbijev vodič?), radi kao mušičarski vodič, daje instrukcije u zabacivanju, redovno piše za nekoliko mušičarskih magazina, promoviše i izgrađuje sport…

51syxxkmgyl-_sx367_bo1204203200_
Sodezbijev vodič

Nisam mogao povjerovati svojoj sreći kad je pozitivno i vrlo brzo odgovorio na moj poziv da ga intervjuišem. Zbog njegove velike traženosti i nekoliko neplaniranih kiksova potrajalo je prije nego što sam ga konačno mogao intervjuisati, ali vrijedilo je čekati. Čarls i supruga Karol (Carole) bili su u posjetu sinu Aleksu (Alex) koji studira u Vinčesteru (Winchester). Bilo mi je veliko zadovoljstvo i čast da ih sve upoznam. Aleks, kome je 19 godina, je već uspješan mušičar koji se takmičio na tri Omladinska svjetska prvenstva sa Engleskim omladinskim timom, sa kojima je 2007. u Filadelfiji (USA) osvojio bronzu. Na kraju smo imali slobodnih 15 minuta koje smo iskoristili za pecanje. Aleks, Čarls i ja smo ulovili po ribu svaki, a Karol nas je uslikala. Dok smo pecali tri dječaka su nam prišli da gledaju i Čarls je odmah bio u svom elementu – pričao je s njima, obrazovao ih, ohrabrivao da pecaju. Svud oko Čarlsa je ekstravagancija koja ulazi u sve što radi. I on joj se ne može oduptijeti ništa više nego što se može oduprijeti svojoj zainteresovanosti za mušičarenje. Jednostavno je bilo super vidjeti ovu legendu za tren oka i potpuno zadubljenu u nekoliko mušica i nešto mušičarske literature iz naših krajeva koje sam mu pokazao.

cj alex i cisek
Ćisek, Charles i Alex

Rekao sam ranije da je Čarls Đardin iznad svega mušičar. Bio sam u krivu – Čarls Đardin je iznad svega pristojan tip i super, zabavno društvo. Čarlse, velika hvala na tvom vremenu!

cj knjige
Bogat opus knjiga koje je napisao CJ

 

Čarlsov vebsajt je www.charlesjardine.co.uk .

Kad i gdje si se rodio?

Rođen sam u Kentu, dalekoj oblasti, u godini poplava – tipično, 1953., davno.

Ko je kriv što voliš mušičariti?

Moj otac. On je kriv za sve. Da sam igrao golf umro bih mučeničkom smrću.

Da li samo mušičariš?

Ne, nikako. Lovim grubu ribu, pecao bih bilo gdje, bilo šta, bilo čime.

Koje mušičarske kvalifikacije imaš?

Imam Master FFF, APGAI, AAPGAI.

Da li aktivno obrazuješ mlade o mušičarenju?

Da, apsolutno. Započeo sam program u okviru strukture državnog školskog plana koji donosi mušičarenje u škole, sad imam mrežu instruktora koji rade za mene i širimo ga na nacionalnom nivou ove godine.

Predstavljaš li neke firme ili organizacije iz svijeta mušičarenja?

Koliko hoćes, stvarno. Sjedim u Upravnom odboru Federacije mušičara u SAD, predstavljam hardi (Hardy) i grejz (Greys) ovdje u Britaniji, potpredsjednik sam Cefa vezača mušica, …

Nedavno si dobio Ambasadorsku nagradu od Federacije mušičara.

Da, Federacija mušičara mi je dala Ambasadorsku nagradu, koju daju za širenje sporta u čitavom svijetu, pretpostavljam – zašto su ju dali meni? Nemam pojma, ali mi je bilo vrlo drago da je dobijem. Takođe su me imenovali Legendom, što mi je bilo zabavno, ali me i poprilično brine – kad si legenda ljudi te najčešće smatraju mrtvim!

cj povlac stojeciKoliko često pecaš?

U danu nema dovoljno vremena. Zasigurno ne stižem pecati dovoljno. Mislim, da pecam svaki dan ne bi bilo dovoljno. Trudim se da odem barem jednom sedmično, jednostavno zato što ako to ne radiš izgubiš pomalo oštrinu.

Koje ti je omiljeno doba godine ili dana na vodi?

Svako, svako.

Imaš li omiljenu vodu?

Stojimo kraj nje – Ičin (Itchen), volim Ičin. Pecao sam na Varzini prošle godine i iskusio jedno od najboljih pecanja potočne pastrmke ikada, ali moje srce pripada malim tokovima i divljoj potočnoj pastrmci Hampšira (Hampshire) i Dorseta. Mada, me često pitaju: ”Gdje bi volio pecati, kad bi jedino mogao pecati itd.?”, i, u stvari to su dvije vode. Druga je Henrijevo Račvanje u Ajdahu (Henry’s Fork, Idaho) jer me ponizi i umanji i učini mušičarskom ludom. Volim tamo pecati.

Koje mušičarke tehnike i taktike koristiš?

One koje rade tog dana. Nadam se da imam dovoljno umijeća da se suočim sa trenutnim zahtjevima toga dana.

Koju opremu koristiš i šta bi savjetovao mladima glede opreme?

Uglavnom koristim duže štapove nego većina, pogotovo na rijekama. Najviše koristim mahače od 10 stopa zbog kontrole koju mi daju. I isto i za mališane. Uvijek postoji iskušenje da im se u ruke stave jako kratki štapovi. Ja sam protiv toga, čak i ako nemaju više od 8 – 9 godina – dajte im štap od oko 8 i po stopa, jer onda mogu držati podignut zabačaj unazad – tako imaju puno manje problema.

cj povlaci cuceciA tvoj štap bi bio hardi?

Hardi ili grejz. U stvari, koristim nešto sto ze zove strimfleks (Streamflex), nije najskuplji štap na svijetu, naprotiv, jedan je jeftinijih štapova na tržištu i volim ga do bola. Radi se o 10 stopnoj trojci ili četvorci i nalazim da se nosi sa gotovo svakom situacijom u kojoj se zateknem – ako idem na veću vodu koristiću 10 stopnu peticu.

Vežeš li sebi mušice?

Vežem.

Imaš li omiljenu mušicu?

Da, onu koja radi – ta mi je omiljena.

Obala, gaženje ili plovilo?

Opet, sve mi se sviđa. Volim gaženje, jer volim osjetiti pritisak vode na nogama, to mi je zabavno. Slično tome, volim se prikradati ribi. Pokazao si mi svoj intervju sa Piterom Kokvilom (Peter Cockwill). Pit i ja smo pecali zajedno više od 30 godina. Učili smo od tipa po imenu Bil Sibonz (Bill Sibbons), od njega smo naučili prikradanje i još prema tom čovjeku imamo najviše poštovanje i cijenjenost. Još uvijek volim tu potragu.

cj musica3cj musica1cj musica2

Imaš li najnezaboravniju ribu?

Prošle subote ulovio sam malu pastrmku u potočiću, divlju poput vjetra i podsjetila me zašto to sve radim. Prošle godine sam ulovio golemu potočnu pastrmku, to je bilo nezaboravno, jer sam, u svojim odmaklim godinama, morao trčati preko kamenčuga preko tri četvrti milje da je ne izgubim. Na kraju smo ju izvukli. U procesu, kako sam pecao sa sistemom od 3 mušice, druga pastrmka od oko kilogram i po je zgrabila gornju mušicu. Izvukao sam ih obe, veća je imala, mislimo, oko 5,5kg.

Da li je mušičarenje umjetnost?

Ne mislim da jeste. Mislim da je praktičan način za vađenje ribe. Možemo se kriti iza toga da kažemo da je vrsta umjetnosti – kakva gomila gluposti! Zabacivanje, kad se radi kako treba, može biti poput baleta, ali nisam siguran da je umjetnost.

Fotografišeš li i jesi li izlagao fotografije?

Fotografišem, ali ne izlažem fotografije. Budu objavljene, što je, pretpostavljam, neka vrsta izložbe. Naravno, kao slikar, izlažem slike.

Volio bih da sam bolji u…

Svemu, volio bih da sam bolji u svemu. Posebice, volio bih usavršiti francusko nimfarenje. Znaš, sa vrlo, vrlo dugačkim liderom od 28 stopa. Još ne mislim da ga znam kako treba. Tu sam negdje, ali nisam baš siguran. Nemam nikoga da mi pokaže kako, a volio bih to usavršiti.

Ko zna, možda će neko pročitati ovaj intervju i…

Pa, može mi pokazati, može doći ovamo i pokazati mi. Daću mu smještaj!

cj vraca ribuSavjet početnicima

Nikad se ne predaj! Uvijek imaj nadu i ne predaji se. Ako dobiješ taj mali utisak, što te polako gricka, da nećeš ništa uloviti, najvjerovatnije i nećeš, jer si sam sebe već porazio. Nikad se ne predaj! Uživaj u tome što radiš!

Gdje se nalaziš po pitanju uhvati i pusti?

Super kad se upražnjava, a ribe su super i za jelo. Malo umjerenosti u oba kampa ne bi štetilo sportu

Šta misliš o divljoj ribi i uhvati i pusti?

Ako se radi o vodi u kojoj je samo divlja riba, sa statusom… Vidiš, moj prilaz ovome se razlikuje od od gotovo svačijeg. Ja vjerujem u žetvu prinosa. U suprotnom, kog vraga to radimo? Ne trebamo se igrati sa divljim stvorenjima. Super, ako nam je od toga duži dan, ali volio bih u ovome vidjeti malko poštenja. Ja ne idem da bih se igrao igrica sa divljim stvorenjem. Ako to na to svodimo, onda tu nemamo šta tražiti.

Imaš li neku posebnu brigu za okoliš?

Aha, zove se Majka Zemlja. Mislim da smo nanijeli toliko štete u toliko oblasti da više ne možemo vratiti što smo uništili. Moramo bolje upravljati s ovim što je ostalo, ali samo smo odraz onoga što društvo želi. U sred smo Vinčestera, okruženi automobilima, okruženi kućama. To šta vidiš je šta narod hoće. Hoće automobile, hoće kuće, zbog vožnje do prodavaonica, bi se odrekli ove rijeke. Sad, kako da se ta svijest promijeni? Ne znam, ne vjerujem da može. Sebični smo, htjeli bi ovu vodu za sebe, gledaj, nema nikoga – super, možemo pecati. Ali ako bi svako htio pecati namrštili bismo se, jer nemamo gdje zabaciti. Znači ne može sve po našem.

cj pravi sistem

Da li ti je mušičarenje životni stil i koliko ti utiče na život?

Da i mnogo.

Šta bi ti činilo idealan dan na vodi?

Da znaš, sada, dobri prijatelji, dobro društvo i prijatno mjesto. I riba, svakako.

Jesi li pecao na prostorima bivše Jugoslavije?

Pecao sam u Sloveniji i volio to pecanje, dok je trajalo. Mada mi je Soča bila razočaranje, nisam vidio puno ribe. Ali su zato mali gornji tokovi bili apsolutno puni pastmke, i potočne i kalifornijske, bio je vrh. Fantastično!

cj zamara

cj i riba 1

U ime uredništva i svih čitalaca sa prostora ExYu hvala na datom intervjuu i puno uspeha u životu.

Tekst: Ćisek
Foto: Karol Đardin, arhiva magazina Total FlyFisher i Ćisek

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*