Pastrmka iz centra mog sela

Pastrmka iz centra mog sela

Pastrmka iz centra mog sela*

Sredinom maja 2016. načuo sam od nekih drugara da se u centru sela pojavila krupnija potočna pastrmka i da mnogi pokušavaju da je ulove, rekoh sebi biću prvi.

Prošetam do reke (5 minuta šetnje od kuće).

Spremio sam crnog vuli badžera (wooly badgger), stigao na mesto gde su je viđali zabacio 5-6 puta kad vidim obris iza strimera, uze ga, zateže, ja kontru, ali ćorak ugrizla predugačak rep strimera. I kao što sa krupnijom ribom biva izgubila je interesovanje za moj strimer. Odustajem!

Prošlo je par dana slušam priče, nije uhvaćena još. Opet prošetam do reke, kutija spremna, biram mekonogu nimfu (mislim se možda hoće baš nju). Zabacujem, dve vožnje ništa, treća vožnja i bum. To je ona prava zlotska divljakuša. Krenuli su begovi, tipet 0,14mm cvili. Šmekerski se nameštam nizvodno od nje i posle par minuta mi je praktično sama došla do meredova.
Kvasim i hladim ruku u vodi, stavljam ribu na travu odradim par fotki i izmerim – 42cm. Za moju reku baš kapitalka. Vraćam je. Odlazi, a ja presrećan.

Od pribora sam koristio štap Shimano biocraft 9ft #6, čekrk robinson klase 5-6, sunray nymphing line, predvez dve boje fluo najlona 2m, tipet stroft 0,14mm. Muva mekonoga nimfa na udici #12. C&R!

Čujem kasnije je stradala od krivolovaca 🙁 , ali to je već tužna priča moje Zlotske reke.

*Selo Zlot kod Bora, kroz koje prolazi Zlotska reka (istočna Srbija)

Dejan Pastronjević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*