Parafinsko ulje – korišćenje tokom mušičarenja

Parafinsko ulje – korišćenje tokom mušičarenja

Kao zamena za skupe i „nedostupne sprejeve i maže za muhe“ našao sam rešenje u korišćenju parafinskog ulja* koje se može naći veoma povoljno u apotekama. To je tečnost bez boje i mirisa koja je nerastvorljiva u vodi i alkoholu.
Pakuje se u bočice od 50ml, 100ml, 300ml, 500ml i veće posude od litre i 3 litre. Cena za 50ml ovog ulja u apotekama se kreće od 85 do 200 dinara (1€=120dinara) što zavisi od proizvođača i kvaliteta ulja.

Parafinsko ulje se koristi u kremama i losionima za zaštitu od kože, u medicinske svrhe, u pčelarstvu u dimilicama, u vinarstvu kao zaštita od oksidacije i za podmazivanje mašina.

Ova sam kupio u apotekama

Kako ga koristim tokom mušičarenja?

U početku sam nosio originalno pakovanje kupljeno u apoteci, ali je ono nepraktično za upotrebu na vodi, posebno ako je veće. Dosetio sam se da napunim bočicu spreja koji sam potrošio parafinskih uljem i tako rešio problem. Ako nemate bočicu u kojoj je bio originalni sprej možete koristiti onaj od potrošenog spreja octenisept – antiseptik za rane na koži.
Kada primetim da mi suva muha više ne pliva, par puta je „osušim“ brzim razmahivanjem štapom sa 5-8m strune ili je posušim gljivom (amadou), a nekada i papirnom maramicom. Tako suvu je uzmem u ruku na rastojanju od 10-15cm tretiram je sprejom u kome je parafinsko ulje. Muha je opet spremna za upotrebu i odlično pliva. Ovako pripremljena muha „ne drži“ dugo suvoću, kao originalni dryfly sprejevi, ali je dovoljno za uživanje u zabacivanju i pecanju na suvu muhu.
Uvek u rezervi ponesem u prsluku ili torbici i originalnu bocu sa parafinskim uljem da dopunim sprej!

Parafinska ulja i bočice i sprejevi

Nekoliko mojih drugara koristi, a i sam sam probao, silikonsko ulje, ali o tom drugom prilikom! Originalno proizvodi firma Cormoran sa visokim kontigentom silikona i on čini muhe izdržljivim i plivajućim.

Tretiranje suve muhe sprejom

*Parafinsko ulje je mešavina prečišćenih, suvih, zasićenih ugljovodonika. Koristi se u kozmetičke i farmaceutske svrhe. To je komponenta u svim kremama, osim u onim na glicerinskoj bazi – dehidrirajućoj bazi. Služi kao zaštitni sloj u kremi, da ne suši kožu. Koristi se i u medicinske svrhe protiv zatvora. U prehrambenoj industriji se koristi za podmazivanje svih mašina. Postoje dve vrste lako i teško! (sa: http://www.dmvwax.com/sr/proizvodi/parafinsko-ulje-445/)

Lako parafinsko ulje je mešavina prečišćenih, suvih, zasićenih ugljovodonika. Nastaje kao frakcija pri destilaciji nafte i mora da prođe nekoliko faza prečišćavanja kako bi bilo adekvatno za ljudsku upotrebu. To je gusta tečnost, bez boje i mirisa, nerastvorljiva u vodi i alkoholu.( http://www.gram.rs/parafinsko_ulje.htm)

Kolaž nekoliko parafinskih ulja raznih proizvođača

Bistro na vodi!

Priredio Ivan Korhner
Foto: Arhiva Mušičara i internet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

*